Închide

În atenția lui Liviu Dragnea: legea anti-Soros a lui Viktor Orbán încalcă legislația europeană

Avatar
politics, politician, political

Fotografie de tiburi pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Ungaria lui Viktor Orbán a pierdut procesul inițiat de Uniunea Europeană la Curtea de Justiție a UE pentru stabilirea conformității cu regulile europene a unei legi care vizează organizațiile neguvernamentale cu activitate în Ungaria.

Legea maghiară adoptată de Parlament în 2017 a impus ”restricții discriminatorii și nejustificate privind donațiile străine făcute către organizațiile societății civile”, potrivit comunicatului Curții de Justiție a UE din Luxemburg. Obiectivul creșterii transparenței finanțării organizațiilor nu poate justifica legea în litigiu, în acest caz, a stabilit Curtea.

Majoritatea FIDESZ din Parlamentul de la Budapesta a promovat legea în cauză, susținând transparentizarea surselor de finanțare străină a ONG-urilor va contribui la protejarea Ungariei și va spori transparența organizațiilor finanţate de miliardarul american de origine maghiară George Soros, inclusiv pe cele pro-imigrație, care erau acuzate că pun în pericol securitatea națională.

Ce prevedea legea ONG-urilor din Ungaria

  • Legea impunea noi reguli care obligau ONG-urile care primeau donații din străinătate de peste 7,2 milioane de forinți pe an (aproximativ 20.000 EUR) să se înregistreze oficial ca entități finanțate extern.
  • ONG-urile erau obligate să declare toți donatorii și suma donată, iar lista urma să fie făcută publică pe un portal administrat de stat.
  • De asemenea, legea le obliga să indice acest lucru explicit pe website-ul lor, precum și pe toate publicațiile, materialele sau produsele acestora. Cele care nu se conformau ar fi putut fi închise.

Uniunea Europeană a contestat legea la Curtea de Justiție în 2018, iar Curtea Constituțională din Ungaria a preferat să se abțină de la a da un verdict privind constituționalitatea ei, în așteptarea verdictului de la Luxemburg.

Adoptarea acestei legi venea în contextul în care Orbán, aflat la putere încă din 2010, promisese să pună capăt democrației liberale în țară și se angajase să își păstreze atitudinea ostilă față de ONG-urile finanțate din străinătate.

În urma intrării în vigoare a legii, Fundația pentru Societate Deschisă, ONG înființat și finanțat de Soros cu activitatea centrală la Budapesta, care, la rândul său, finanțează zeci de organizații neguvernamentale din întreaga lume, și-a mutat operațiunile și personalul de la Budapesta la Berlin.

Reacția Guvernului de la Budapesta a fost exprimată, extrem de sumar, de șeful de cabinet al premierului, Gulyás Gergely, care a spus într-o scurtă declarație de presă că guvernul va analiza decizia instanței.

Modelul Orbán, urmat de Dragnea

În plină derivă autocratică și ofensivă anti-justiție, la mai puțin de două luni de la episodul ”10 august”, Liviu Dragnea își expunea la o televiziune de casă opțiunea iliberală în variantă proprie, luând în vizor și ONG-urile.

El a cerut atunci guvernului să promoveze o lege prin care să transparentizeze sursele de finanțare ale ONG-urilor, pentru că multe dintre ele primesc bani publici, și nu doar din România, ci și din alte țări, spunea Dragnea.

”De ce trebuie să fie secrete lucrurile astea? Nu avem destulă secretomanie în jurul serviciilor? Se tot vorbeşte că sunt firme acoperite, firme neacoperite. De ce să fie lucrurile astea ascunse? Dacă sunt mişcări de bani legale şi cinsitite, unde e deranjul? Până la urmă, vorbim de transparenţă. Unii nu pot ţipa, nu se pot tăvăli pe jos, strigând că vor transparenţă, dar nu la ei. Când vorbim de orice firmă din România, e transparentă cu mişcările de bani, cu intrări, cu ieşiri, cu cheltuieli, cu investiţii, cu primiri de fonduri, cu venituri. De ce să nu fie toată lumea în situaţia asta?”

scroll to top