Închide

În cel mai dificil an al Renault, Dacia a dus-o cel mai greu. Scăderi peste media grupului

Avatar
auto, dacia, autohaus

Fotografie de andreas160578 pe Pixabay

  • Raportul consolidat al Grupului Renault aferent anului 2020 anunță o pierdere record de peste 8 miliarde de euro, în urma unui declin dramatic, de 12 miliarde de euro a cifrei de afaceri totale, până la 43,5 miliarde de euro, adică un minus de 21,7%.
  • Vânzările au scăzut cu 21,3% în volume, până la 2,95 de milioane de unități vândute.
  • Grupul francez își face curaj și anunță o îmbunătățire majoră în profitabilitatea operațională în a doua jumătate a anului, ceea ce reprezintă primele efecte pozitive ale acțiunilor luate în contextul anului pandemic.
  • În privința mărcii Dacia, marca românească a vândut doar 386 de mii de autovehicule în Europa (-31,7% față de 2019) și 520 de mii la nivel mondial (-29%), în timp ce modelele Renault au înregistrat scăderi de 23% în Europa și de 24% la nivel mondial.

Grupul francez Renault a vândut, în contextul anului pandemic, exact 2.951.971 de autovehicule, în scădere cu 21,3% față de anul anterior, într-o piață care a scăzut, în ansamblu, într-un ritm mai domol, cu 14,4%. În termeni de valoare, vânzările au scăzut cu un procent ușor mai mare, 21,7%, până la 43,5 miliarde de euro.

Pierderile operaționale din 2020 au fost de 337 de milioane de euro, rezultatul fiind cel mai slab din istorie, după ce în 2019 companie înregistrase o pierdere mai mică, de 141 milioane euro. Raportul consolidat al Grupului pe 2020 anunță o pierdere record de 8 miliarde de euro.

Scăderea vânzărilor grupului a fost cauzată, în principal, expunerii ridicate în țări cu restricții stricte, în care au fost suspendate activitățile de vânzări în al doilea trimestru, iar în trimestrul al patrulea s-a înregistrat o încetinire, în special în Franța. În plus, grupul a urmărit o politică de vânzări axată pe profitabilitate, nu neapărat pe volumele de vânzări, potrivit comunicatului Renault.

După o primă jumătate a anului 2020 în care principalele piețe ale Grupului au fost grav afectat de pandemie și de măsurile de restricție luate de autorități, a doua parte a lui 2020 indică o rezistență mai mare a companiei, iar vânzările, în special în Europa, au fost în concordanță cu piețele și cu așteptările, notează Renault în raportul său financiar.

Astfel, Groupe Renault a precizat că a reuşit să limiteze pierderile în al doilea semestru, când cifra de afaceri a scăzut cu doar 8,9%, iar pierderile nete s-au situat la 660 milioane de euro.

Pe piața europeană a mașinilor electrice, Renault și-a dublat vânzările și și-a confirmat poziția de lider, cu 116.196 de vehicule electrice vândute. Renault ZOE rămâne cea mai bine vândută mașină electrică, cu o creștere de 114%, până la 100.815 de unități. Astfel, Renault precizează că și-a atins țintele de emisii CAFE în 2020.

De asemenea, în privința crizei semiconductorilor, grupul francez menționează că nu a fost ocolit și încearcă să limiteze, pe cât de mult posibil, impactul asupra producției. Totuși, estimează că vârful crizei ar putea fi resimțit în trimestrul al doilea, cu un impact de aproximativ 100.000 de automobile produse în minus, în acest an.

”2021 va fi un an dificil, având în vedere incertitudinile cu privire la criza sanitară, precum şi problemele în aprovizionare cu componente electronice. Prioritatea este profitabilitatea şi generarea de numerar”, a spus Luca de Meo, CEO-ul grupului francez.

2020 pentru marca Dacia – un an de uitat

În Europa, marca Dacia a înregistrat o scădere cu 31,7% a vânzărilor sale, la 385.944 de vehicule vândute.

La nivel mondial, Dacia a vândut 520.985 de unități, cu 29,1% mai puțin decât în 2019.

Sandero rămâne, pentru al patrulea an consecutiv, cel mai bine vândut model pe piața cu amănuntul în Europa, notează raportului Renault. Noile motoare Dacia pe benzină și GPL, oferite pe majoritatea modelelor gamei Dacia sub numele ECO-G, reprezintă mai mult de 25% din vânzările de vehicule Dacia din Europa.

scroll to top