În ciuda eforturilor Londrei, Unilever alege altă capitală pentru listarea diviziei de înghețată
Producătorul Ben & Jerry’s, Unilever, își va diviza afacerea cu înghețată și a ales Amsterdamul pentru listarea sa principală, a anunțat acesta, într-o lovitură dată eforturilor ministrului britanic de finanțe, Rachel Reeves, de a atrage IPO-urile la Londra, potrivit ESM Magazine.
Unilever a anunțat detaliile listării împreună cu rezultatele anuale și o răscumpărare de acțiuni în valoare de 1,5 miliarde EUR (1,6 miliarde USD).
Acțiunile sale au scăzut cu aproape 7% la Londra, unde grupul își are listarea principală, ștergând aproximativ 8,5 miliarde de lire sterline din valoarea sa de piață, după ce Unilever a declarat, de asemenea, că se așteaptă la un început mai lent pentru 2025, din cauza creșterii reduse a pieței pe termen scurt.
CEO-ul Hein Schumacher a stabilit anul trecut reduceri de costuri la nivelul companiei, inclusiv separarea diviziei de înghețată printr-o divizare și reducerea a mii de locuri de muncă pentru a aborda anii de performanță scăzută.
Divizia de înghețată, care include mărcile Magnum și Wall’s, va avea listări secundare la Londra și New York. Aceasta a generat o cifră de afaceri de 8,3 miliarde de euro (8,6 miliarde de dolari) în 2024.
Decizia va fi probabil o lovitură pentru britanicul Reeves, care s-a întâlnit cu directori de la Unilever în septembrie anul trecut, registrul oficial al întâlnirilor descriind-o ca fiind o discuție privind investițiile în Regatul Unit și piețele de capital și reformele.
Biroul lui Reeves nu a răspuns imediat la o cerere de comentarii.
Ministrul afacerilor, Jonathan Reynolds, a declarat reporterilor că Marea Britanie mai are de lucru pentru a atrage listări la bursă, pe lângă reformele de anul trecut și alte măsuri luate de Bursa din Londra.
Marea Britanie încă speră să atragă retailerul online de modă rapidă Shein, despre care Reuters a raportat că se așteaptă să se listeze la Londra pentru 50 de miliarde de dolari.
Climatul de afaceri
În Țările de Jos, Dirk Beljaarts, ministrul afacerilor economice, a declarat că decizia Unilever confirmă „încrederea companiei în Țările de Jos și subliniază competitivitatea și atractivitatea climatului nostru de afaceri”.
Ar fi fost dificil pentru Reeves să convingă Unilever, având în vedere că aceasta s-a angajat față de guvernul olandez încă din 2020 că va alege Țările de Jos în cazul în care va intenționa vreodată să se desprindă de afacerile sale cu alimente și băuturi răcoritoare. Unilever a ales Londra ca principal loc de cotare la bursă și de impozitare atunci când și-a simplificat structura juridică dublă.
Acțiunile sale sunt tranzacționate și la Amsterdam și New York.
Anul trecut, oficialii britanici au pus în aplicare reforme privind listarea la bursă, menite să ajute Londra să concureze cu New York și Uniunea Europeană după Brexit, însă modificările nu au produs încă o redresare vizibilă a ofertelor publice inițiale, pe fondul unei lungi perioade de retrageri de fonduri din Regatul Unit.
De exemplu, firma de închiriere de echipamente Ashtead Group a anunțat în decembrie că intenționează să își mute listarea la New York, unde multe companii cred că pot obține o evaluare mai mare.
Unilever va continua să investească în Marea Britanie, a declarat Schumacher într-o convorbire telefonică cu reporterii, precizând că alegerea Amsterdamului pentru listarea afacerii cu înghețată se datorează logicii operaționale, minimizării costurilor și angajamentelor luate față de guvernul olandez.
Separare
O scindare a afacerii a fost cea mai probabilă opțiune, au declarat analiștii Barclays, deoarece astfel de active din sectorul bunurilor de larg consum au adesea performanțe bune deoarece sunt pure plays.
Firma Haleon din domeniul sănătății consumatorilor, desprinsă din producătorul de medicamente GSK în 2022, și-a văzut valoarea de piață crescând cu aproximativ 5 miliarde de lire sterline, la 35,4 miliarde de lire sterline, de la listarea sa.
Jean-Francois van Boxmeer a fost numit președinte desemnat pentru activitatea separată de înghețată, a declarat Unilever.
Grupul a prognozat pentru 2025 o creștere a vânzărilor subiacente în intervalul său multianual de 3%-5%.
Tineke Frikkee, un manager de portofoliu la Waverton Investment Management, un investitor Unilever, a declarat că declinul de joi al acțiunilor a fost cauzat de lipsa unui impuls pozitiv pentru prima jumătate a anului 2025 și de riscul ca previziunile trimestriale să nu fie îndeplinite.
Unilever a raportat o creștere de 4% a vânzărilor subiacente în trimestrul al patrulea, comparativ cu o previziune de 4,1% a analiștilor într-un sondaj realizat de companie.
Repere anuale
Unitatea de frumusețe și bunăstare a companiei a înregistrat o creștere subiacentă a vânzărilor de 6,5%, cu o creștere a volumului de 5,1%, determinată de performanța mărcilor sale puternice.
Divizia de îngrijire personală a înregistrat o creștere a vânzărilor de 5,2%, cu o creștere a volumului de 3,1%, condusă de creșterea vânzărilor deodorantelor bazată pe inovație.
Vânzările subiacente ale unității de îngrijire a locuinței au crescut cu 2,9%, cu o creștere a volumului de 4,0%, care a compensat mai mult decât suficient scăderea prețurilor legată de deflația costurilor materiilor prime.
Sectorul alimentar al companiei a raportat o creștere a vânzărilor subiacente de 2,6%, cu o creștere a volumului aproape staționară de 0,2%, pe fondul încetinirii pieței și al moderării prețurilor.
Pe piețele dezvoltate, care au reprezentat 42% din cifra de afaceri a grupului, vânzările subiacente au crescut cu 4,4%, în timp ce volumele au crescut cu 3,3%.
Compania a înregistrat o performanță puternică în America de Nord, condusă de Beauty & Wellbeing, și o îmbunătățire majoră în Europa, condusă de Home Care și Personal Care. În plus, creșterea prețurilor s-a temperat la 1,1%.