Închide

În linie cu tradiția sa seculară, Rusia distruge intenționat patrimoniul cultural ucrainean

Avatar
Lviv City Center

Centrul istoric al orașului Lviv, aflat pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO. Sursa foto: UNESCO.org / Silvan Rehfeld.

Timp de citire: < 1 minut

Înaltul reprezentant pentru afaceri externe al Uniunii Europene, Josep Borrell, a avertizat luni că Rusia distruge “în mod intenţionat” patrimoniul cultural al Ucrainei în timpul invaziei acestei ţări care a început la 24 februarie, relatează agenția EFE, citată de Agerpres.

“Obiecte de patrimoniu cultural sunt distruse intenţionat în războiul Rusiei împotriva Ucrainei”, notează Borrell pe contul său oficial de Twitter.

Cultura ucraineană este “parte importantă a patrimoniului european”, subliniază Borrell. Prin urmare, el a asigurat că UE “sprijină artiştii, profesioniştii culturii şi organizaţiile culturale afectate de război”.

Borrell a menţionat în mesajul său campania comunitară #ArtVsWar, al cărui obiectiv este de a conştientiza asupra nivelului de distrugere a patrimoniului cultural, a obiectivelor şi a iniţiativelor culturale ca urmare a unui conflict militar.

În Ucraina “cultura este azi prezentă graţie curajului unui popor viteaz capabil să combată ameninţările continue de distrugere”, a declarat la rândul său Serviciul European de Acţiune Externă (SEAE).

Kievul a dispus acoperirea principalelor monumente cu saci de nisip pentru a încerca să evite deteriorarea lor de bombardamentele sau de gloanţele ruseşti.

scroll to top