Închide

„Mă auzi acum?” Un studiu dezvăluie de ce oamenii ridică vocea în timpul apelurilor video

Avatar
Holiday Zoom

Foto: windycityfieldhouse.com

Timp de citire: 3 minute

De la ecrane înghețate la persoane puse pe modul “mute” (fără sunet), încercările și necazurile apelurilor video au devenit provocări familiare, pe măsură ce pandemia i-a forțat pe angajați să comunice din spatele meselor de bucătărie, birourilor improvizate sau birourilor din boxe.

Acum, oamenii de știință au dezvăluit de ce se întâmplă adesea să ridicăm vocea la colegii noștri, relatează The Guardian. Pe măsură ce calitatea video se deteriorează, vorbim mai tare și ne modificăm gesturile în încercarea de a compensa.

„Gesturile pe care le facem în timp ce vorbim, precum și alte semnale vizuale, cum ar fi expresiile faciale, sunt aspecte cu adevărat importante și integrate ale modului în care comunicăm”, spune dr. James Trujillo, primul autor al cercetării de la Universitatea Radboud din Nijmegen, din Olanda.

„Dacă conexiunea dvs. Zoom vă oferă o calitate slabă a imaginii, nu uitați să vă articulați atât vorbirea, cât și gesturile.”

Potrivit acestuia, cercetările anterioare au arătat că atunci când nu putem auzi bine pe cineva din cauza zgomotului, vorbim mai tare, în timp ce munca recentă a echipei a arătat că atunci când un apel video este foarte zgomotos, oamenii își fac gesturile mai vizibile.

„Se pare că există o tendință generală ca noi să depunem mai mult efort în vorbirea și gesturile noastre atunci când comunicarea noastră este întreruptă de ceva, cum ar fi zgomotul sau o conexiune video slabă”, a spus el.

Într-o scriere din jurnalul Royal Society Open Science, Trujillo și colegii săi au raportat cum au analizat apelurile video între 20 de perechi de participanți. Pentru fiecare pereche, participanții s-au așezat în camere separate și au discutat între ei într-un dialog fără scenarii, prin intermediul unui apel video asemănător Zoom, timp de 40 de minute.

Pe parcursul apelului, calitatea imaginii a fost schimbată în 10 pași, între excelentă și complet neclară, jumătate dintre perechi înregistrând o îmbunătățire a calității video în timpul apelului, iar jumătate o deteriorare a calității video. Calitatea video în timpul apelului a fost aceeași pentru ambii participanți, la fiecare pas.

Cercetătorii au urmărit gesturile participanților și aspectele discursului lor în timpul apelurilor.

Pe măsură ce calitatea video s-a deteriorat, participanții și-au redus inițial mișcările brațelor și ale corpului în timpul conversației, dar pe măsură ce calitatea s-a deteriorat și mai mult, mișcările s-au intensificat. Cu toate acestea, rata, viteza și dimensiunea cu care gesticulau au crescut toate, pe măsură ce calitatea video a scăzut inițial, dar apoi au scăzut pe măsură ce imaginea s-a deteriorat și mai mult. Potrivit lui Trujillo, cel puțin inițial, gesturile deveneau mai mari, dar mai „curate”..

Echipa a adăugat că atunci când gesturile nu erau folosite, vorbirea nu a fost afectată de scăderea vizibilității. Dar atunci când au fost folosite gesturi, volumul a crescut cu până la 5 decibeli, pe măsură ce calitatea video a scăzut inițial, apoi a rămas la acest nivel mai înalt pe măsură ce calitatea video s-a deteriorat și mai mult – cu alte cuvinte, atunci când gesturile au încetat să mai fie utile.

Trujillo e de părere că rezultatele au arătat că comunicarea nu se referă doar la vorbire, ci că, în cazul limbajului vorbit, este un sistem integrat de semnale vizuale și auditive care lucrează împreună pentru a transmite sens.

„Pentru a compensa [pentru calitatea video mai slabă], oamenii „exagerează” forma gesturilor lor pentru a-și ajuta partenerul să recunoască semnificația gestului, chiar și atunci când nu îl pot vedea la fel de bine ca în mod normal”, a spus el.

„Deși a vorbi mai tare probabil nu ajută, faptul că oamenii o fac arată cât de integrate sunt aceste sisteme, mai ales că oamenii vorbesc mai tare doar atunci când sunt prezente gesturi”, a adăugat Trujillo. „Ei știu că gesturile produse sunt vitale pentru comunicarea lor, dar partenerului lor îi va fi mai greu să le vadă. Astfel că ei măresc puterea celuilalt semnal – vorbirea.”

scroll to top