Închide

În luna aprilie, cheltuielile britanicilor au crescut, dar aceștia și-au părăsit tot mai rar casele

Avatar
tower bridge, bridge, river

Fotografie de fietzfotos pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Consumatorii britanici au cheltuit mai mult la începutul lunii aprilie, parțial din cauza creșterii prețurilor la combustibil, dar mai puțini oameni și-au părăsit casele pentru a merge la muncă, la cumpărături sau pentru a socializa, crescând perspectiva unei încetiniri economice cauzate de o presiune a costului vieții, potrivit ESM Magazine.

Datele săptămânale ale cardurilor de credit și debit au arătat că cheltuielile în săptămâna până la 7 aprilie au fost cu 2 puncte procentuale mai mari decât în ​​săptămâna anterioară, deși acestea nu au fost ajustate pentru factorii sezonieri sau inflație.

Oficiul pentru Statistică Națională a declarat că cheltuielile totale au fost cu 6% mai mari decât în ​​februarie 2020, înainte de pandemia COVID-19, în timp ce prețurile medii au crescut cu peste 8% de atunci.

Inflația prețurilor de consum a crescut brusc în ultimul an, iar luna trecută, prognozatorii bugetari au estimat că va ajunge la aproape 9% până la sfârșitul anului, ducând la cea mai mare reducere a costului vieții de când au s-au înregistrat primele date, la sfârșitul anilor 1950.

Banca Angliei se așteaptă ca creșterea să încetinească brusc în acest an, deoarece venitul disponibil al gospodăriilor scade în termeni reali.

Cheltuieli „legate de muncă”

Cea mai recentă creștere a cheltuielilor a fost condusă de o creștere cu 6 puncte procentuale de la săptămână la săptămână a cheltuielilor „legate de muncă”, care include costul combustibilului pentru navetă, a spus ONS, în timp ce cheltuielile pentru socializare au crescut de asemenea, cu 4 puncte procentuale.

Cifrele mai mari ale cheltuielilor, care provin din datele privind plățile interbancare CHAPS colectate de BoE, contrastează cu o scădere a numărului de britanici care vizitează locuri de muncă, magazine și restaurante în aceeași perioadă.

Cifrele Google Mobility publicate de ONS au arătat o scădere de 4% săptămânală a vizitelor la locurile de muncă și o scădere cu 1% a vizitelor la „magazine cu amănuntulretaileri și zone de recreere”, în timp ce cifrele rezervărilor la restaurante OpenTable au scăzut cu 2 puncte procentuale.

Privind în perspectivă, băncile britanice sunt îngrijorate de faptul că ratele de nerambursare pentru o gamă largă de împrumuturi vor crește, potrivit unui sondaj trimestrial al BoE, publicat tot joi.

Credite de consum negarantate

Ratele de nerambursare pentru creditele ipotecare, creditele de consum negarantate și împrumuturile de afaceri sunt de așteptat să fie mai mari în cele trei luni până la sfârșitul lunii mai decât în ​​cele trei luni precedente.

Acestea fiind spuse, ratele recente de nerambursare au fost scăzute, iar îngrijorările legate de creșterile mari ale ratelor de nerambursare din sondajele anterioare nu s-au realizat.

Sondajul a arătat, de asemenea, că creditorii intenționează să reducă disponibilitatea creditelor ipotecare cu cel mai mult de la primele zile ale pandemiei de coronavirus în 2020.

„Retragerea anticipată a disponibilității creditelor reflectă creșterea ratelor dobânzilor de pe piață, mai degrabă decât… criterii asupra cărora creditorii au mai mult control”, a declarat Andrew Wishart, economist principal de proprietate la Capital Economics.

Piețele financiare se așteaptă ca BoE să majoreze ratele la cel puțin 2% până la sfârșitul anului, de la 0,75% în prezent.

scroll to top