Închide

În noiembrie, Musk a donat 5,74 mld. de dolari în acțiuni Tesla unor organizații de caritate

Avatar
Tesla Elon Musk

Foto: dw.com

Timp de citire: 2 minute

Directorul general al Tesla, Elon Musk, a donat între 19 noiembrie şi 29 noiembrie 2021 un total de 5.044.000 de acţiuni ale companiei, în valoare de 5,74 de miliarde de dolari, unei organizaţii de caritate, potrivit unei declaraţii depuse la Comisia de Valori Mobiliare din SUA ( SEC), transmite Reuters.

Donaţia a fost în valoare de 5,74 miliarde de dolari, pe baza preţurilor de închidere ale acţiunilor Tesla în cele cinci zile în care a donat acţiunile.

Declaraţia nu a dezvăluit numele organizaţiei de caritate.

Donaţia a avut loc în perioada în care miliardarul a vândut acţiuni în valoare de 16,4 miliarde de dolari, după ce la începutul lunii noiembrie i-a întrebat pe utilizatorii Twitter despre vânzarea a 10% din participaţia sa la producătorul de maşini electrice.

Musk a spus atunci pe Twitter că va plăti taxe de mai mult de 11 miliarde de dolari în 2021 din cauza exercitării opţiunilor pe acţiuni care urmează să expire în acest an.

De asemenea, a făcut schimb dereplici cu politicienii Bernie Sanders şi Elizabeth Warren, care au cerut oamenilor bogaţi să plătească mai multe taxe.

Analiştii au spus că ar exista un avantaj fiscal pentru ca Musk să ofere acţiuni Tesla, deoarece acţiunile donate unor organizaţii de caritate nu sunt supuse impozitului pe câştigurile de capital, aşa cum ar fi dacă ar fi vândute.

”Beneficiul său fiscal ar fi uriaş. Ar economisi între 40% şi 50% din impozitul de 5,7 miliarde de dolari, sub formă de impozit”, a spus Bob Lord, un membru asociat la Institutul pentru Studii Politice care studiază politica fiscală.

Lord a adăugat că Musk ar fi putut contribui cu acţiunile unor intermediari, cum ar fi ”fonduri sfătuite de donatori”, nu direct unor grupuri de caritate. Tesla nu a fost disponibilă imediat pentru comentarii.

Donaţia îl plasează pe Musk drept al doilea cel mai mare donator al Americii, după Bill Gates şi Melinda French Gates, în 2021, arată datele din Chronicle of Philanthropy.

Gesturile de filantropie publică ale lui Musk sunt în urma altor miliardari. Musk şi fondatorul Amazon.com, Jeff Bezos, au donat mai puţin de 1% din averea lor netă, în timp ce Warren Buffett şi George Soros au donat mai mult de 20%, până la începutul lunii septembrie 2021, potrivit revistei de afaceri Forbes.

Musk este preşedintele Fundaţiei Musk, oferind granturi pentru ”dezvoltarea unei inteligenţe artificiale sigure în beneficiul umanităţii”, printre alte cauze, potrivit site-ului său.

Anul trecut, Musk şi fundaţia au oferit premii de 100 de milioane de dolari celor care pot veni cu o tehnologie care să ajute la eliminarea carbonului din atmosferă.

Anul trecut, el a spus că a donat 20 de milioane de dolari şcolilor din Cameron County, Texas, locaţia unui loc de lansare a rachetei Space X, şi 10 milioane de dolari oraşului Brownsville.

scroll to top