Închide

În timp ce granzii cheltuie sume uriașe ”pe caiet”, un club spaniol necunoscut se lansează la bursă

Avatar
Cf Intercity 1

Duminică seara, CF Intercity a promovat în al 4-lea eșalon spaniol, după un meci disputat pe o ploaie torențială. Sursa foto: CF Intercity / Facebook.

Timp de citire: 2 minute

Un club minuscul dintr-un orășel situat pe coasta mediteraneană va deveni primul club de fotbal listat din Spania, scrie Bloomberg.

Într-o adunare generală extraordinară care a avut loc luni seara, acționarii Club de Fútbol Intercity au votat în unanimitate decizia de a lista clubul la bursă, tranzacționarea urmând să poată începe până la sfârșitul lunii iunie pe BME Growth, piața bursieră secundară a Spaniei, dedicată companiilor mici și mijlocii.

Clubul din orășelul Sant Joan d’Alacant, aflat la 430 de kilometri sud-est de capitala Madrid, în Comunitatea Valenciană, CF Intercity va avea o capitalizare inițială de piață de până la 4,5 milioane de euro. Suma a fost crescută înainte de listare, a declarat președintele Salvador Marti, care alături de alți doi cofondatori deține aproximativ 50%.

Printre acționarii clubului se numără și Juanfran Torres, fosta legendă a proaspetei campioane din La Liga, Atlético Madrid.

”Ne-am dat seama că majoritatea cluburilor semi-profesioniste sunt finanțate de un patron care bagă sumele de bani de care depinde supraviețuirea lor. Credem că clubul nostru ar putea profita în schimb de instrumentele existente pe piețele financiare pentru a-și atomiza acționariatul, mai degrabă decât să se bazeze pe un singur investitor. Și de ce să nu se întâmple asta într-o țară atât de iubitoare de fotbal?”, a spus președintele Salvador Marti.

Alternativa finanțării cluburilor de fotbal la bursă ar putea fi foarte atrăgătoare, la finalul unui sezon derulat de la început până la final cu porțile închise, fapt care a privat cluburile de încasări importante din bilete și merchandising în ziua meciurilor.

De la înființarea CF Intercity în 2017, echipa masculină a clubului a promovat succesiv din ligile regionale, iar duminică a sărbătorit promovarea în al 4-lea eșalon valoric al fotbalului din Spania, Segunda Division RFEF (divizie apărută din sezonul următor, în urma unei reorganizări a ierarhiei competiționale). Între timp, echipa sa feminină a clubului joacă într-o ligă locală.

Conducerea anticipează cel puțin încă două majorări de capital, cu scopul de a ajunge la o capitalizare de piață de aproximativ 20 de milioane de euro, dacă echipa va reuși o nouă promovare, la finalul sezonului 2021-2022, în Primera Division RFEF, al treilea eșalon valoric din Spania, dar primul care reprezintă o ligă profesionistă de fotbal.

Managementul clubului își face planuri și pentru un nou complex sportiv, în orașul Alicante, precum și un stadion nou în orașul natal, cu o capacitate de aproximativ 7.000, care să înlocuiască actuala ”casă” a clubului, Poliesportiu Municipal de Sant Joan d’Alacant, un stadion care poate găzdui cel mult 2.000 de spectatori.

”Ideea noastră a fost să îi facem pe acționari să decidă despre viitorul clubului: cu cât bugetul va fi mai mare, cu atât mai mare va fi și probabilitatea de a ajunge în ligile de top”,

a spus Marti, care este și președintele companiei tehnologice care produce un soft de recunoaștere facială Facephi Biometria SA, principalul sponsor al echipei de fotbal.

„Obiectivul, ca pentru orice altă companie, este de a atinge pragul de rentabilitate. Iar pentru o echipă de fotbal, asta înseamnă să promovezi, ca să poți ajunge în ligile profesioniste”, a mai spus el.

scroll to top