Înaintea deciziei lui Trump de a retrage fondurile pentru OMS, cine finanța organizația mondială?

, , , ,
Autor:    -  
World Health Organization
Sediul din Geneva al Organizației Mondiale a Sănătății. Sursa foto: WHO.int.

Timp de citire: 2 minute

În urma deciziei lui Trump de a retrage fondurile americane de la OMS, un angajat senior a demarat o campanie de strângere a 1 miliard de dolari. Dar ce țări au finanțat organizația în 2024?, potrivit Euronews.

După ce Trump a ordonat retragerea SUA din Organizația Mondială a Sănătății (OMS), au apărut îngrijorări cu privire la finanțarea viitoare.

În 2024, SUA a fost cea mai mare sursă de finanțare pentru OMS, contribuind cu 920,9 milioane de euro.

Fundația Bill & Melinda Gates urmează pe locul al doilea cu aproximativ 662,5 milioane EUR, locul trei este ocupat de Gavi, Alianța pentru vaccinuri, în timp ce Comisia Europeană ocupă locul al patrulea cu o contribuție de aproximativ 396,4 milioane EUR.

Germania este țara UE care oferă cel mai mare sprijin financiar OMS, contribuind cu aproximativ 312 milioane EUR.

Organizația Mondială a Sănătății este finanțată printr-o combinație de taxe ale statelor membre – care se bazează pe produsul intern brut al țărilor – și contribuții voluntare din partea guvernelor, a organizațiilor non-profit și a altor grupuri.

Aproximativ 24,35% din finanțarea totală este alocată îmbunătățirii accesului la servicii medicale esențiale de calitate.

Eradicarea poliomielitei primește 23,68% din fonduri, iar urgențele acute în domeniul sănătății sunt abordate cu 19,84%.

Deoarece majoritatea contribuțiilor sunt legate de inițiative specifice, inclusiv prevenirea bolilor și campanii de sănătate publică, retragerea SUA ar reprezenta o lovitură substanțială pentru proiectele viitoare ale organizației.

Cu toate acestea, directorul general al OMS, Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, a declarat într-o conferință de presă din decembrie că organizația se poate adapta la pierderea sprijinului din partea guvernului american.

Colectarea individuală de fonduri

În încercarea de a aborda deficitul de finanțare lăsat de retragerea Statelor Unite din OMS ca urmare a deciziei lui Trump de a se retrage, un angajat al OMS a lansat campania „1 dolar, 1 lume”.

Tania Cernuschi, un membru al personalului OMS de 10 ani care a lucrat la îmbunătățirea accesului la vaccinuri, speră să strângă 1 miliard de dolari (960 750 000 EUR).

„Ce-ar fi dacă am dovedi că OMS încă contează? Dacă fiecare dintre noi, crezând că ONU nu este perfectă, dar este tot ce avem, ar dona doar 1 dolar”,

a scris Cernuschi pe pagina sa web de donare.

Până în prezent, campania lui Cernuschi a strâns aproximativ 70 076,95 $ (67 252,50 €).

Printre primii susținători se numără membri de rang înalt ai personalului OMS, inclusiv epidemiologul Maria Van Kerkhove, care a devenit una dintre fețele publice ale agenției în timpul pandemiei COVID-19.


Google News  Fiți la curent cu ultimele noutăți! Urmăriți AFACERI.news și pe Google News!