Închide

Nokia plănuiește să taie 14000 de locuri de muncă pentru a reduce costurile

Avatar
nokia, lumina, phone

Fotografie de StockSnap pe Pixabay

Timp de citire: 3 minute

Nokia Oyj plănuiește să elimine până la 14.000 de locuri de muncă, adică 16% din forța sa de muncă, deoarece lipsa investițiilor în infrastructura mobilă de generația a cincea o obligă să ia măsuri de reducere a costurilor, potrivit Bloomberg.

Se așteaptă ca această măsură să economisească până la 400 de milioane de euro (421 de milioane de dolari) anul viitor și încă 300 de milioane de euro în 2025, a precizat joi, într-o declarație, compania de rețele mobile cu sediul în Espoo, Finlanda.

Producătorii de echipamente 5G se confruntă cu dificultăți, deoarece clienții lor din SUA și Uniunea Europeană reduc cheltuielile de capital după ce și-au construit rețelele. Reducerea substanțială a numărului de locuri de muncă a venit după ce Nokia a înregistrat profituri mai slabe decât se aștepta și a declarat că prăbușirea pieței rețelelor mobile va fi mai profundă decât a prognozat anterior.

“Operatorii au întâmpinat dificultăți în a-și monetiza investițiile în 5G”, a declarat directorul general Pekka Lundmark într-un interviu acordat după publicarea rezultatelor. “Va veni, dar se pare că va dura mai mult decât se credea inițial”.

Rivalul suedez Ericsson AB a prezentat, de asemenea, o perspectivă dezamăgitoare în această săptămână, spunând că slăbiciunea pieței va persista în trimestrul al patrulea și dincolo de acesta.

Creșterea pe piața din India “nu mai este capabilă să compenseze pe deplin ceea ce pierdem în America de Nord”, a spus Lundmark. “Dar ceea ce coboară, se va întoarce din nou în sus și nu știm care este momentul potrivit. De aceea luăm măsuri”.

Lundmark a refuzat să ofere detalii suplimentare cu privire la persoanele care vor fi afectate de reducerile de personal, dar a declarat că “este foarte important să protejăm cercetarea și dezvoltarea”.

Profitul operațional ajustat a fost de 424 de milioane de euro în al treilea trimestru, potrivit unei declarații separate. Aceasta se compară cu o estimare medie a analiștilor de 545,2 milioane de euro, potrivit unui sondaj Bloomberg.

Nokia și-a redus prognoza pentru piața totală adresabilă, așteptându-se la o scădere de 9% pentru piața rețelelor mobile în general în 2023. Anterior se așteptase la un declin de 2%.

Nokia a ratat așteptările privind vânzările și profitul “în general”, a declarat într-o notă Andrew Gardiner, analist la Citi. “Deși anticipat direcțional ca urmare a ratării similare a Ericsson, credem că amploarea deficitului este mai mare decât așteptările de resetare”.

Lundmark a declarat că Nokia este pe cale să atingă limita inferioară a obiectivului său de vânzări nete pentru anul în curs și punctul mediu al intervalului său de marjă operațională comparabilă. Anterior, el a descris o imagine sumbră pentru a doua jumătate a anului, atunci când compania și-a retrogradat previziunile pentru 2023 în iulie.

Nokia și-a menținut orientarea pentru întregul an pentru vânzări la 23,2 miliarde de euro până la 24,6 miliarde de euro, cu o marjă operațională comparabilă într-un interval de 11,5% până la 13%.

Disputele privind brevetele cu furnizorii chinezi de smartphone-uri Oppo și Vivo continuă, dar Nokia se așteaptă ca acestea să fie rezolvate până la sfârșitul anului, potrivit lui Lundmark. Previziunile Nokia presupun că acestea vor fi soluționate în acest trimestru.

“Nokia a raportat în această dimineață un rezultat 3T clar mai slab decât se aștepta, cu decelerarea în domeniul rețelelor mobile și al infrastructurii de rețea mult mai puternică decât se anticipa”, a declarat într-o notă Atte Riikola, analist la Inderes. “Ochii sunt deja ațintiți asupra anului viitor și există o incertitudine considerabilă, după cum arată programul semnificativ de economii anunțat de Nokia.”

scroll to top