Închide

Începe trilaterala Germania-România-Moldova, la București. Ne ajută Scholz să intrăm în Schengen?

Avatar
Olaf Scholz

Foto: spotmedia.ro

Timp de citire: 2 minute

Cancelarul german Olaf Scholz vine luni, 3 aprilie, în România și va avea discuții atât cu președintele Klaus Iohannis, cât și cu președinta Republicii Moldova, Maia Sandu. Liderul PMP, europarlamentarul Eugen Tomac, a declarat că „e bine că are loc această întâlnire trilaterală” deoarece „UE poate ajuta R Moldova consistent dacă în acest an România va intra în Schengen și Scholz poate influența această decizie”.

Tomac a punctat că și Ucraina poate fi ajutată prin primirea României în Schengen. Acesta a făcut câteva remarci despre importanța vizitei lui Olaf Scholz în România.

„Germania e în continuare cea mai importantă economie a Europei, are o influență fantastică și cred că e bine că are loc această întâlnire trilaterală la București cu președinta Maia Sandu și cancelarul Germaniei.

Mă bucur că printre subiectele importante pe care le vor discuta se regăsește și tema Schengebn. În mod real, UE poate ajuta R Moldova consistent dacă în acest an România va intra în Schengen și Scholz poate influența această decizie. E singurul lider care poate, în mod real, exercita o influență puternică asupra Vienei, a lui Nehammer.

Rep. Moldova e izolată, nu mai are acces la piața din est, tradițională. Toate produsele sale de import și de export sunt către UE și imaginați-vă că pentru a ajunge în R Moldova sau pentru a pleca din R Moldova trebuie să stai câteva zile în punctul de trecere al frontierei românești, apoi la Nădlac spre Ungaria pentru a ajunge în UE. Cel puțin o săptămână – zece zile pierde.

Dacă România ar fi în Schengen, asta ar ajuta economic enorm Republica Moldova.

În rest, suportul rămâne clar. UE e angajată să integreze cât mai repede Republica Moldova și e bine că asta se întâmplă cu concursul direct al României”, a declarat liderul PMP, la B1 TV.

Tomac a mai precizat că Scholz poate insista ca la un următorul Consiliu European tema Schengen să fie pusă pe tapet în concluziile Consiliului să se facă referire la nevoia de a respecta tratatele.

„Odată cu intrarea României în Schengen ajutăm în mod real atât Rep. Molodva, cât și Ucraina, care are frontieră cu noi și întâmpină aceleași dificultăți. Economic ajutăm enorm aceste două state”, a insistat Eugen Tomac.

scroll to top