Închide

Singapore a devenit cel mai fierbinte loc de pe harta imobiliară a lumii în primul semestru

Avatar
singapore, asia, travel

Singapore. Fotografie de simschmidt pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Vânzările de pe piața imobiliară din Singapore au înregistrat o valoare de aproape 24 de miliarde de dolari în prima jumătate a anului 2021, prețurile locuințelor crescând într-un ritm record de 4,1%, potrivit unei analize a publicației americane Bloomberg. Valoarea tranzacțiilor este dublă față de cea înregistrată în aceeași perioadă în Manhattan, cartierul new-yorkez care reprezintă cea mai mare piață imobiliară din Statele Unite.

În timpul pandemiei, străinii ultra-bogați au continuat să se arate tot mai interesați de orașul-stat din Asia de Sud-Est, cunoscut pentru ratele sale scăzute de impozitare. Miliardari americani printre care celebrul investitor Ray Dalio, șeful unuia dintre cele mai mari fonduri de hedging din lume, Bridgewater Associates, sau co-fondatorul Google, Sergey Brin, și-au cumpărat reședințe în Singapore în ultimul an, folosindu-le și pe post de birouri.

În ciuda acestui interes al străinilor, cele mai mari și mai spectaculoase tranzacții s-au realizat avându-i în centrul atenției pe unii dintre localnicii super-bogați.

În martie, Jin Xiao Qun, soția fondatorului companiei locale de tehnologie Nanofilm Technologies International, a plătit aproximativ 96 de milioane de dolari pentru un conac spectaculos situat pe într-o zonă ultra-exclusivistă din oraș, Nassim Road. Luna trecută, Anthony Tan, CEO-ul companiei Grab – primul ”decacorn” din Asia de Sud-Est, a plătit peste 29 de milioane de dolari pentru un bungalou, iar chiar săptămâna trecută, publicația singaporeză Business Times a scris despre faptul că CEO-ul TikTok, Shou Zi Chew, poartă discuții pentru a-și cumpăra un bungalou de 64 de milioane de dolari într-o altă zonă exclusivistă, Queen Astrid Park.

“Piața noastră ultra-premium s-a comportat cu multă reziliență. Singapore este foarte căutat pentru statutul de refugiu sigur din punct de vedere financiar pentru persoanele cu super-averi. Grație unor modificări aduse Programului Global pentru Investitori și a beneficiilor înființării de birouri de familie în Singapore, sunt convins că vor apărea multe tranzacții atractive parafate în viitorul apropiat”, spunea într-un interviu acordat în primăvară, pentru Business Insider, Bruce Lye, co-fondator al uneia dintre cele mai mari companii din piața imobiliară locală, Singapore Realtors Inc.

În New York, care a cunoscut un exod de aproximativ 400.000 de oameni în prima perioadă a pandemiei, prețurile locuințelor au scăzut în 2020. Până în ianuarie 2021, prețurile locuințelor din Manhattan erau cu 6,2% mai mici decât în același moment din anul precedent, iar prețurile din Brooklyn au scăzut cu 5,4%, potrivit unui raport realizat de StreetEasy. În plus, valoarea mediană a chiriei a scăzut la cel mai mic preț din 2010.

Între timp, piața imobiliară din New York a revenit pe creștere. Pamela Liebman, președinte și CEO al grupului Corcoran, spunea luna tracută că Manhattan-ul s-a bucurat de cel mai bun sezon de primăvară din ultimii șase ani, în ceea ce privește tranzacțiile încheiate.

“La un an și jumătate de la debutul pandemiei, putem să declarăm sus și tare că New York City și-a recuperat suflul pe de-a-ntregul”, spunea Liebman.

Cele două orașe au avut experiențe pandemice semnificativ diferite.

New York City, cu o populație de peste opt milioane de locuitori, a înregistrat aproape 2,2 milioane de infecții cu COVID-19 și 53.750 de decese, potrivit datelor compilate de Universitatea Johns Hopkins. De cealaltă parte, Singapore, care are aproximativ 5,7 milioane de locuitori, s-a remarcat printr-un lockdown extrem de strict și prin luarea de măsuri dure de izolare în timpul pandemiei, înregistrând abia 65.836 de cazuri și doar 42 de decese.

scroll to top