Influencer în România: milioane de urmăritori văd recomandări dubioase și publicitate mascată


Autor:    -  
influencer, social media, woman
Fotografie de geralt pe Pixabay

Timp de citire: 3 minute

În decizia noastră de a face o achiziție, întotdeauna apreciem o recomandare făcută de cineva care a testat deja acel produs sau serviciu. Mizăm pe sinceritatea recomandării și credem că aceasta este făcută fără niciun interes.

Progresul tehnologic și dezvoltarea social media a dus la apariția mai multor instrumente de ajutor pentru felul în care ne facem cumpărăturile. Vizualuri atractive, filme de prezentare, campanii nișate pe produs sau populație și recomandări în funcție de profilul potențialului cumpărător sunt folosite pentru a ne ușura/influența decizia de cumpărare.

Unul dintre aceste instrumente, ce cunoaște o dezvoltare exponențială în ultimii trei ani, este conceptul de influencer. Fie că vorbim de un blogger, un vlogger, Instagrammer, sau admin-ul unui grup popular pe Facebook, aceste persoane adună în jurul lor urmăritori, oameni atrași de notorietatea persoanei, de obiectul de activitate al acesteia sau de curiozitate.

Influencer-ul transmite către urmăritori, într-un mod creativ, prin canalele sale de comunicare, mesajele brandurilor cu care colaborează. Fiind în esență o modalitate de publicitate plătită, aceasta ar trebui evidențiată ca atare.

Peste 20 de vedete din showbiz, industria muzicală, dar și alți influenceri cunoscuți din România au promovat timp de trei zile promoțiile speciale ale firmei de haine About You, fără să marcheze postările ca fiind publicitare, scrie Libertatea.

În ultimele luni au „explodat” pe online postările vedetelor de la noi în care promovează diverse branduri. De la electrocasnice, produse de fumat, ceaiuri până la haine, clinici medicale și cosmetice. În toate cazurile se încheie contracte, iar sumele primite variază de la vedetă la vedetă. În funcție de notorietate și numărul următorilor de pe paginile personale.

„Compania-mamă s-a ocupat de relația cu vedetele alese. Sumele au variat în funcție de notorietatea persoanei alese. În cazul campaniei de față au fost persoane care au primit și 5.000 de euro pentru cele trei postări! În general cele mai cunoscute persoane în mediul online cer în jur de 1.500-2.000 de euro pentru o singură postare”, spune pentru Libertatea o sursă din industrie.

În cazul campaniei de față, About You a apelat la vedete cunoscute de publicul larg ca Mira, Gina Pistol, Christina Ich, Sore, Andreea Bălan, Ilinca Vandici, Inna sau Victor Slav, dar a încheiat contracte și cu vloggeri extrem de apreciați în online. Selly și iubita acestuia, Smaranda Știrbu,  Ioana Grama, Sânziana Negru sau Alina Ceușan.

„Ne dorim să le oferim clienților noștri conținut cât mai personalizat, adaptat stilului lor, punând accent pe experiența de shopping din aplicație. Respectăm, desigur, reglementările fiecărei piețe, dar vă rugăm să înțelegeți că nu putem dezvălui conținutul confidențial al contractelor”, au declarat pentru Libertatea reprezentanții About You, fentând toate între întrebările ziarului.

În primăvara acestui an, un alt scandal a zguduit comunitatea de influenceri din România. Prin publicitate mascată, mulți dintre aceștia au promovat intens cremele Plush Bio, care ar fi lăsat zeci de tinere cu tenul distrus.

Dorian Popa, Bianca Drăgușanu, Gina Pistol, Lidia Buble, Andreea Tonciu, Andreea Antonescu, Adelina Pestrițu sau Nicole Cherry sunt printre vedetele care au promovat crema pe rețelele sociale. Mai multe tinere au reclamat faptul că crema promovată de influenceri le-a făcut rău, iar unele au făcut plângeri penale.

Dorian Popa, unul dintre cei mai vehemenți promotori, nici măcar nu a folosit cremele antiacneice cu probleme – despre care mai multe persoane susțin că ar fi toxice și pe care le-au reclamat la autorități – ale Ioanei Marinescu, cunoscută și sub numele de „dermatologul vedetelor”. Chiar și așa, vedeta recunoaște că nu a folosit și produsele antiacneice, scrie b1.ro.

Bianca Drăgușanu recunoaște că a fost plătită pentru promovare, dar susține că nu a avut probleme cu produsele Plush Bio. Ea spunea că le folosește „în continuare, atât timp cât am un contract cu acești oameni”.

La polul opus se află Adelina Pestrițu, care obține sume generoase din publicitate și care, odată cu izbucnirea scandalului, a renunțat să mai promoveze produsele Plush Bio. „Cred că niciun aspect care se referă la sănătatea oamenilor nu poate fi ignorat”, a declarat ea.

În România nu există, ȋn prezent, un cadru legal specific, care să se adreseze acestui tip de publicitate şi care să prevadă condiții şi limitări pentru desfășurarea unor astfel de activități.

Cu toate acestea, ȋn linie cu jurisprudența instanțelor din Europa, pot fi considerate relevante dispozițiile Legii nr. 363/2007 privind combaterea practicilor incorecte ale comercianților în relația cu consumatorii şi armonizarea reglementărilor cu legislația europeană privind protecția consumatorilor. De asemenea, Consiliul Român pentru Publicitate, un organism de auto-reglementare, a emis un Cod de practică în comunicare comercială, care adresează conceptul de influencer şi impune o serie de reguli generale în ceea ce privește comunicările prin influenceri, aceste reguli fiind obligatorii pentru membrii consiliului, scrie iqads.ro.


Google News  Fiți la curent cu ultimele noutăți! Urmăriți AFACERI.news și pe Google News!