Închide

Bloomberg: INTERVIU Bill Gates | Despre Covid, conspirații și 5G. Când se va sfârși pandemia

Avatar
Bill Gates

Bill Gates. Foto: Spencer Lowell/Trunk Archive

Timp de citire: 3 minute

Bill Gates, co-fondator al Microsoft Corp. și filantrop miliardar, a devenit, și în bine și în rău, un personaj central în povestea Covid-19. Vestea bună: Fundația Bill & Melinda Gates a promis peste 350 de milioane de dolari pentru combaterea bolii, inclusiv fonduri pentru eforturile de fabricare a vaccinurilor la AstraZeneca, Johnson & Johnson și Novavax. Vestea proastă: Gates a fost denigrat de anti-vacciniști și alți teoreticieni ai conspirației care susțin că a pus la cale virusul în scopurile sale nefaste, fiind la baza fabricării lui.

Într-un interviu dat Bloomberg în august, Bill Gates spune că este optimist cu privire la șansele lumii de se orienta printre teoriile sălbatice, dar și în forța omenirii de a bate și coronavirusul. Remarcile sale au fost condensate și editate pentru claritate.

Cât de sigur sunteți că vom avea un vaccin funcțional care poate fi distribuit pe scară largă până la sfârșitul anului 2020?

Ei bine, vaccinul inițial nu va fi ideal din punct de vedere al eficienței sale împotriva bolii și a transmiterii. Este posibil să nu aibă o durată lungă de eficiență și va fi utilizat în principal în țările bogate ca măsură de urgență sau măsură de rezervă. Am fi norocoși să avem mai multe vaccinuri înainte de sfârșitul anului. Dar apoi, în 2021, este foarte probabil ca o serie de alte vaccinuri să fie aprobate. Cel mai puternic răspuns va proveni probabil de la subunitatea proteică. Având atât de multe companii care lucrează la aceasta, ne putem permite destul de multe eșecuri și tot vom obține ceva cu costuri reduse și durată lungă de protecție.

De ani de zile, oamenii au spus că dacă anti-vacciniștii ar fi trăit o pandemie, așa cum au făcut bunicii lor, ar gândi altfel… Ups, uite că s-a întâmplat.

De două ori când am fost la Casa Albă [din 2016], mi s-a spus că trebuie să merg să ascult și anti-vacciniști precum Robert Kennedy Jr. Deci, da, este ironic faptul că oamenii pun la îndoială vaccinurile și apoi vin să spună „O, Doamne, cum altfel poți ieși dintr-o pandemie tragică?”

Având în vedere scepticismul, ar trebui ca vaccinul Covid să fie obligatoriu?

A face ceva obligatoriu poate de multe ori să se întoarcă exact împotriva scopului. Dar putem spune că, dacă cineva lucrează într-o casă de bătrâni sau are vreo expunere la persoanele în vârstă, ar fi totuși necesară vaccinarea.

Ce părere aveți despre teoriile conspirației că urmăriți cercetarea vaccinului pentru a controla mintea oamenilor folosind unde radio 5G și așa mai departe?

E ciudat. Ei iau în considerare faptul că sunt implicat în vaccinuri și inversează situația, așa că, în loc să dau bani pentru a salva vieți, câștig bani pentru a scăpa de vieți. Dacă acest lucru îi împiedică pe oameni să-și facă un vaccin sau să se uite la cele mai recente date despre purtarea unei măști, atunci este o mare problemă.

Dar ce părere aveți de întreaga discuție despre hidroxiclorochină, pe care Casa Albă a promovat-o, în ciuda faptului că s-a dovedit în mod repetat că este ineficientă și, de fapt, provoacă probleme cardiace la unii pacienți?

Aceasta este o epocă a științei, dar uneori nu vedem asta în jurul nostru. În eprubetă, hidroxiclorochina arăta bine. Pe de altă parte, există o mulțime de medicamente terapeutice bune care se dovedesc a funcționa fără efecte secundare severe.

Am văzut SUA și alte țări cumpărând provizii pentru vaccinuri chiar înainte de a fi aprobate. Este dăunător?

Avem nevoie de cooperare în interiorul țărilor și între țări. Statele Unite încă nu au sărit cu achiziții pentru țările sărace. Am finanțat mai multă cercetare și dezvoltare decât orice țară, dar în ceea ce privește fabricile și achizițiile, ne-am ocupat doar de noi înșine. Fiecare apel pe care îl adresez liderilor farmaceutici și liderilor țărilor are ca scop „Hei, avem nevoie de toată lumea să fim protejați!”.

Cum credeți că se termină totul?

Inovațiile în terapeutică vor începe să reducă rata mortalității, dar adevăratul sfârșit va veni din răspândirea infecțiilor naturale și din vaccinare, care împreună ne vor conferi imunitatea de turmă. Pentru țările bogate, acest lucru va fi cândva anul viitor, ideal în prima jumătate. Vom ieși din asta până la sfârșitul anului 2021.

Deci vom fi bine?

Cu siguranță. Suntem norocoși că aceasta nu a fost o boală mai fatală.

scroll to top