Închide

#InvestimînRomânia: Lavanda Lola, afacerea a trei generații, lângă Cluj-Napoca

Avatar
1 3 188235 1564054082 03831 Fav

Foto: facebook Lavanda Lola

Timp de citire: 3 minute

Lavanda Lola, decorul cu aromă de Provence de lângă Cluj-Napoca, își deschide porțile pentru toți cei care doresc să se bucure de o zi în natură și să admire frumusețea lavandei. Lavanda Lola este afacerea a trei generații, bunică-mamă-fiică, și oferă în lunile de vară un decor instagramabil iubitorilor de fotografii, potrivit Ziua de Cluj.

Sub hashtag-ul #InvestimînRomânia, redacția afaceri.news continuă seria de materiale care prezintă idei autohtone de afaceri, antreprenori curajoși și afaceri românești din toate ramurile economice și din toate regiunile țării. Așteptăm să ne scrieți despre compania Dvs. autohtonă pe info@afaceri.news și vă vom populariza imediat! 

Lavanda Lola organizează în primele două weekend-uri din luna iulie, 3-5 iulie, respectiv 10-12 iulie, ziua porților deschise, la ferma de 1 hectar din Bonțida. Organizatorii propun un decor parcă desprins din Provence, și invită iubitorii de lavandă să-și umple sufletul cu parfumul florilor și să petreacă câteva zile înconjurați de paradisul mov.

Activitățile propuse includ picnic cu familia si prietenii în livadă, cunoașterea a peste 50 de specii de lavandă, distilarea uleiului esențial de lavandă, realizarea unor fotografii minunate înconjurați de lavandă, testarea poduselor cu lavandă.

Taxa de intrare este de 10 lei/persoană (copiii pană în 12 ani intră gratuit), iar fiecare participant va primi un buchet de lavandă. Taxa se va achita direct la fermă și va fi folosită pentru cheltuieli organizatorice.

Înscrierile se fac aici, iar la locație se poate ajunge mai ușor folosind aplicația waze.

Lavanda Lola

Lavanda Lola este o afacere de familie, afacerea a trei generații, începută acum 10 ani, în Bonțida, de Anca Șerpar, alături de mama și fiica sa. Totul a pornit de la o discuţie între prietene, care i-a insuflat Ancăi dorința de a lucra pământul pe care bunicii ei l-au iubit şi preţuit atât de mult. Astfel, în 2010 a luat fiinţă Lavanda Lola, pe un teren de doar 2.000 de metri pătraţi, cu ajutor de la Uniunea Europeană.

Prima cultură cu care am început pe 2.200 de mp datează din 2010. Îmi amintesc cu nostalgie, pentru că totul a plecat de la o discuţie între prietene, fără să ştiu prea multe despre lavandă, dar ideea de a porni ceva în satul bunicilor mei, care au iubit atât de mult pământul şi roadele lui, m-a făcut să cred că dacă ai determinare, poţi orice. Faptul că am accesat fonduri europene la vremea aceea a fost un sprijin de real folos, a afirmat Anca Şerpar, pentru Ziua de Cluj.

Ulei esențial de lavandă, cosmetice, lumânări și decorațiuni

Cu timpul, Anca Şerpar a învățat să facă ulei esențial de lavandă, apă florală, cosmetice, sirop, lumânări parfumate şi decoraţiuni.  Produsele sunt vândute la diverse târguri, festivaluri şi evenimente din Cluj şi din ţară, dar şi pe magazinul online. De asemenea, antreprenoarea spune că, în curând, Lavanda Lola va începe şi partea de distribuţie.

Produsul principal pe care îl obţinem din lavandă este uleiul esenţial. Avem un echipament de distilare de 1.000 de litri unde distilăm florile imediat după ce au fost recoltate. Uleiul esenţial îl folosim apoi la produse  cosmetice: balsam, săpun, deodorante. De asemenea, facem aranjamente şi săculeţe, dar şi sirop de lavandă, care este absolut delicios, a arătat Anca Şerpar.

Peste 50 de soiuri de lavandă

Plantaţia s-a extins de la an la an şi şi acoperă acum 1,3 hectare, iar în cultură se regăsesc peste 50 de specii de lavandă: albă, roz, mov deschis, mov închis şi multe altele soiuri.

În cultură avem peste 50 de specii de lavandă în momentul de faţă. Fiecare este diferită în felul ei, de la culoare, înălţime, forma spicului, perioada de înflorire. Mai departe, se urmăreşte randamentul care se obţine în urma distilării, dar şi calitatea uleiului esenţial rezultat, care diferă de la o specie la alta, a mărturisit Anca Șerpar.

Lipsa forţei de muncă, cea mai mare provocare pentru cultivatori

Dacă la început de drum, cea mai mare provocare pentru Anca a fost să ia legătura cu alţi cultivatori şi să afle secretele industriei, astăzi lipsa forţei de muncă pune în pericol plantaţia de lavandă.

Un mare obstacol, la început, a fost că nu ştiam că sunt atât de multe specii, nu ştiam prea multe despre modul de întreţinere şi nici ce vom face exact cu ea. A fost o perioadă în care am răsfoit internetul în lung şi în lat, le-am trimis e-mailuri altor cultivatori de lavandă şi am întrebat în toate direcţiile. În momentul de faţă însă, provocarea cea mai mare este să gaseşti cu cine să lucrezi atunci când ai nevoie de oameni la intervenţii mai mari, dar asta cred că este o problemă pentru toţi antreprenorii, în ziua de azi, a spus Anca.

***

Proiectul #InvestimînRomânia se dorește unul de natură să încurajeze investițiile în România, menținerea capitalului în țară, păstrarea locurilor de muncă la noi acasă și dezvoltarea regională de durată.

Dacă proiectul vostru se încadrează obiectivelor enunțate mai sus, suntem deschiși să popularizăm orice companie mare sau mică, IMM sau antreprenor din orice domeniu economic. Trimiteți datele sumare despre proiect pe adresa info@afaceri.news și vă vom contacta cu celeritate.

Avem încredere în România, #InvestimÎnRomânia!

scroll to top