Înzestrare militară în stil rusesc: camere video furate din Suedia, folosite în drone lansate în Ucraina
Camerele de supraveghere utilizate la depistarea șoferilor care circulă neregulamentar pe șoselele din Suedia sunt tot mai căutate de hoți, iar fenomenul a luat amploare în ultimele luni, scrie cotidianul suedez Aftonbladet. Părea o evoluție surprinzătoare pentru suedezi, până când s-a aflat că unele dintre componentele furate au ajuns în dronele miniaturale folosite de ruși în războiul pe care îl poartă în Ucraina.
De-a lungul și de-a latul Suediei, drumurile sunt împânzite cu camere de supraveghere DSLR, protejate de niște dulăpioare metalice și amplasate la marginea șoselei.
Un clip video publicat de Ministerul Apărării de la Kiev a atras în mod special atenția suedezilor: o dronă rusească prăbușită în Ucraina este demontată, iar înăuntrul ei se află o cameră de luat vederi Canon, similară celor peste 100 de bucăți furate în ultimele luni de pe șoselele Suediei.
Oficialii serviciului suedez de securitate (Säpo) recunoscau fost informați despre posibila legătură dintre dronele armatei ruse și furturile de camere de luat vederi, însă nu au dorit să dezvăluie detalii despre anchetă.
Camerele cad ca spicele
Administrația Suedeză pentru Transport (Trafikverket) a confirmat că, în ultimele luni, au fost furate aproximativ 100 de camere de luat vederi de pe marginea drumurilor din țară.
Doar pe 27 august, au fost raportate 11 camere-radar dispărute pe drumul județean 292, între Tierp și Hargshamn.
Trei zile mai târziu, pe 30 august, cotidianul Aftonbladet scria că, în ultimele zile, circa 50 de radare din zona capitalei Stockholm fuseseră furate din dulăpioarele metalice care le găzduiau.
În septembrie, furturile au continuat, mai ales în regiunea Uppland, la nord de Stockholm.
Potrivit Ministerului Apărării din Ucraina, dronele artizanale construite de ruși au fost utilizate în numeroase rânduri la atacurile împotriva țintelor din Ucraina. În ciuda construcției relativ simple și fără pretenții, acestea au fost folosite cu succes pentru misiuni de cercetare și localizare a pozițiilor defensive ucrainene. De asemenea, au mai fost folosite pentru a identifica țintele vizate de artilerie.
Indiferent dacă povestea care leagă furturile din Suedia de dronele folosite de Rusia în Ucraina este sau nu 100% reală, afacerea este foarte costisitoare pentru autoritățile suedeze. Înlocuirea fiecărei camere costă aproximativ 250.000 de coroane suedeze (aproape 23.000 de euro).
”Trebuie reparate cu totul, dulăpiorul metalic și circuitele electrice sunt, de obicei, distruse de cei care fură camerele, așa că trebuie reparate sau înlocuite cu totul. Până acum avem vreo 100 de camere, deci e vorba de o mulțime de bani”, spune Eva Lundberg, cea care coordonează activitatea Autorității pentru Transport din punct de vedere operațional.