Închide

Ironia vânturilor: Mișcarea aerului îndreaptă norul de fum de la Cernobîl înspre Rusia

Avatar
chernobyl, disaster, nuclear

Fotografie de sergiiasvn pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Norul de fum din zona Cernobîl, rezultat în urma incendiilor de pădure din regiune, se va deplasa spre sudul și estul Ucrainei și apoi spre Rusia, potrivit datelor privitoare la circulația aerului în următoarea perioadă publicate de Administrația Națională de Meteorologie (ANM), citate de Digi24.

Potrivit specialiștilor, simulările modelelor numerice rulate în cadrul Administrației Naționale de Meteorologie privind deplasarea norului de fum din zona Cernobîl, Ucraina, în perioada 28 – 30 martie 2022, estimează că direcția predominantă a vântului va fi dinspre vest – sud-vest către est – nord-est, astfel că tendința de evoluție a norului de fum va fi de deplasare către sudul, apoi către estul Ucrainei și ulterior spre Rusia.

”Ca urmare a evaluărilor specialiștilor europeni, circulația aerului indică faptul că teritoriul României nu va fi afectat”, transmite ANM într-un comunicat.

Autoritățile române monitorizează împreună cu cele europene evoluția efectelor produse de incendiile din pădurile din apropierea zonei Cernobîl. Astfel, ANM anunță că în prezent valorile de radioactivitate se mențin în limite normale în Europa, inclusiv în Ucraina, conform Centrului de Cercetări Comune (JRC) al Comisiei Europene.

Incendii de vegetație au izbucnit în zona de excludere de la Cernobîl

Noi incendii de vegetație au izbucnit în zona centralei nucleare de la Cernobîl, ocupată de forţele ruse, a informat luni agenția de presă France-Presse, citând autoritățile ucrainene, relatează Agerpres.

”În zona de excludere au început incendii masive, care pot avea consecinţe foarte grave. Acum este imposibil să controlăm şi să stingem incendiile în totalitate din cauza capturării zonei de excludere de către forţele ruse de ocupaţie”, a scris duminică seara vicepremierul ucrainean Irina Vereşciuk pe contul său Telegram.

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a declarat duminică că situaţia securităţii la centralele nucleare din Ucraina a rămas neschimbată. AIEA evaluase săptămâna trecută că incendiile forestiere din jurul centralei Cernobîl nu prezentau un risc radiologic major.

AIEA a încetat, din 9 martie, să mai primească date în direct de la Cernobîl şi şi-a exprimat îngrijorarea duminică în legătură cu lipsa de rotaţie a personalului din 20 martie.

Centrala de la Cernobîl a fost preluată de armata rusă în 24 februarie, în prima zi a invaziei.

Reactorul numărul patru al centralei a explodat în 1986, provocând cel mai grav dezastru nuclear civil din istorie. Este acoperit cu un sarcofag dublu: unul construit de sovietici, acum deteriorat, şi un altul mai modern, inaugurat în 2019, cu finanțare internațională. Celelalte trei reactoare ale centralei au fost oprite treptat după dezastru, ultimul în 2000.

scroll to top