Italienii de la UniCredit, prieteni fideli ai lui Putin, cresc bonusurile pentru șefi și angajați
Banca italiană UniCredit SpA are în vedere majorarea sumei totale de bani alocate pentru bonusurile aferente anului 2022 cu aproximativ 20%, după un an în care instituția de credit și-a depășit toate așteptările în materie de profit și a crescut randamentul pentru acționarii companiei, potrivit unor surse familiarizate cu discuțiile, citate de publicația Bloomberg. UniCredit este a doua cea mai mare bancă străină rămasă în Rusia după invadarea Ucrainei de către armatele lui Vladimir Putin.
Plățile bonusurilor către angajații băncii cu sediul la Milano vizează angajații non-executivi care lucrează în filiale, sucursale și birouri, precum și aproximativ 900 de manageri de top cu ”responsabilități de risc”, au spus sursele, care au cerut să își păstreze anonimitatea.
UniCredit urmează să mărească bonusul mediu al managerilor de top cu 22%, ușor mai mult decât creșterea medie a bonusurilor la nivel de grup – 20%.
În ultimii doi ani, remunerația totală a angajaților non-executivi care lucrează în filiale, sucursale și birouri a crescut cu o medie de aproximativ 12%. Avansuri de 20% au fost înregistrate în țările din Europa Centrală și de Est.
UniCredit ar putea majora și remunerația totală a CEO-ului companiei, Andrea Orcel, cu un procent cuprins între 20% și 40%, au mai adăugat sursele.
Reprezentanții UniCredit au refuzat să comenteze pe această temă.
2022 – un an excepțional pentru UniCredit
Recompensarea angajaților vine ca urmare a anunțării unui profit generos de 6,5 miliarde de euro, pe fondul reducerii cheltuielilor totale cu 2%, dar și a majorării recompenselor virate acționarilor cu 40%.
Performanțele băncii italiene sunt cu atât mai impresionante cu cât sectorul bancar european s-a confruntat în 2022 cu costuri de operare mai mari și cu o piață a activelor extrem de volatilă, în care rezultatele managerilor de active au fost mixte.
De pildă, în Germania, Deutsche Bank AG are în vedere bonusuri ușor mai mari pentru traderi, dar le va micșora consistent pe cele acordate personalului care lucrează în sectoarele de obligațiuni și acțiuni, fapt care reflectă diferențele majore ale performanțelor obținute de cele două segmente de activitate.
UniCredit + Putin = love
Filiala rusească a Raiffeisen Bank International și cea a băncii italiene UniCredit sunt singurele instituții financiar-bancare de mare anvergură rămase pe piața rusă după invadarea Ucrainei, în această ordine după criteriul valorii activelor.
Acestea se supun reglementările impuse de banca centrală a Rusiei și de guvernul de la Moscova.
Ca atare, profiturile realizate de filialele din Rusia ale celor două bănci trebuie să rămână în țară, iar distribuirile de dividende către companiile-mamă sunt și ele strict interzise. De asemenea, orice fluxuri de capital sunt reglementate cu mare strictețe de autoritatea bancară rusă.
UniCredit Rusia deservește număr de aproximativ 2 milioane de clienți și are circa 3.500 de angajați. CEO-ul Andrea Orcel a studiat chiar oportunitatea de a-și crește expunerea pe piața rusă prin cumpărarea băncii locale Otkritie, cu doar câteva săptămâni înainte de invadarea Ucrainei, dar, între timp, a renunțat la planuri.
Potrivit datelor valabile la jumătatea lunii octombrie, expunerea totală a băncii pe piața din Rusia era de aproximativ 7 miliarde de euro.
Faptul că italienii nu și-au retras operațiunile din Rusia a provocat dezacorduri cu Banca Centrală Europeană, potrivit Financial Times, după ce Andrea Orcel declarase, în cursul verii trecute, că retragerea de pe piață sau vânzarea afacerilor cu discount nu sunt opțiuni ”corecte din punct de vedere moral”.
Ulterior, banca a anunțat că se angajează ”să se retragă din Rusia, într-un mod ordonat și definitiv”, strategie despre care Orcel spunea că este complet diferită de strategiile părăsirii bruște, complete și dezordonate urmate de alte bănci, pe care nu le-a nominalizat.
În toamna trecut, UniCredit a acceptat să vândă RN Bank, un joint-venture fondat în 2013 și controlat până acum împreună cu producătorii auto Renault și Nissan. Cumpărătorul a fost constructorul auto Lada Avtovaz, acordul primind undă verde de la Putin la sfârșitul lunii noiembrie.
Ucraina a impus sancțiuni împotriva Raiffeisen și UniCredit
Diviziile de leasing din Rusia ale băncilor Raiffeisen și UniCredit au fost catalogate oficial de Ucraina drept “complici la război” și au fost impuse sancțiuni precum confiscarea activelor, potrivit unui decret semnat la finalul lunii trecute de președintele ucrainean Volodimir Zelenski.
În total, sunt afectate 182 de companii și trei persoane fizice, acuzate că au transportat personal și echipament militar pe calea ferată în numele statului agresor.
De asemenea, în urmă cu zece zile, Biroul de Control al Activelor Străine (OFAC), autoritatea care instituie sancțiuni internaționale din partea Statelor Unite, a lansat o anchetă complexă în ceea ce privește activitățile austriecilor de la Raiffeisen Bank International (RBI) în Rusia, sporind presiunea asupra uneia dintre cele mai mari bănci austriece, care joacă un rol critic în economia rusă.
Raiffeisen a realizat un profit net de aproximativ 3,8 miliarde de euro anul trecut, aproape de trei ori mai mare decât în 2021 (1,4 miliarde de euro), rezultatul pozitiv fiind realizat, în mare parte, grație unui profit de 2 miliarde de euro din afacerile sale din Rusia. Deponenții ruși ai băncii au în conturi peste 20 de miliarde de euro.
În urmă cu un an, la puțin timp după invadarea Ucrainei de către Rusia, Johann Strobl, CEO-ul Raiffeisen, a declarat în fața acționarilor că examinează opțiuni alternative privitoare la afacerile băncii în Rusia, dar o decizie concludentă în acest sens va lua mai mult timp, deoarece banca nu este ”o cârnățărie” care să poată fi închisă peste noapte.