Închide

Japonia cere economisirea energiei și avertizează asupra unei întreruperi de curent electric

Avatar
alley, street, night

Fotografie de PublicDomainPictures pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Japonia a emis marți o cerere de urgență pentru cetățeni, întreprinderi și autoritățile locale să economisească energia, avertizând asupra potențialelor întreruperi de curent după ce un cutremur masiv a oprit mai multe centrale electrice și vremea de rece a stimulat cererea, transmite Reuters.

Pe măsură ce zăpada a căzut în Tokyo și temperatura a scăzut brusc la patru grade Celsius, Tokyo Electric Power Co a avertizat că 2-3 milioane de gospodării ar putea rămâne fără curent după ora 20:00 la rata curentă de utilizare a energiei.

„În acest ritm, ne apropiem de o situație în care va trebui să efectuăm întreruperi de curent similare cu cele care au avut loc după cutremur (săptămâna trecută)”, a declarat ministrul Economiei, Comerțului și Industriei (METI), Koichi Hagiuda.

La o conferință de presă convocată în grabă, Hagiuda a cerut o economisire suplimentară de energie de aproximativ 5% în fiecare oră, între orele 15 și 20, echivalentul a aproximativ 2 milioane de kilowați pe oră.

Retailerul de electronice Bic Camera a declarat că a oprit aproximativ jumătate din televizoarele din peste 30 de magazine din estul Japoniei.

Cutremurul cu magnitudinea 7,4 de miercurea trecută în largul coastei de nord-est – aceeași regiune devastată de un cutremur și un tsunami în 2011 – a tăiat temporar curentul la aproximativ 2 milioane de gospodării, inclusiv sute de mii din capitala Tokyo.

Secretarul șef al cabinetului, Hirokazu Matsuno, le-a cerut anterior locuitorilor din estul Japoniei afectați de criza energiei să economisească energie.

„Solicităm cooperarea dumneavoastră… cum ar fi setarea termostatelor la aproximativ 20 de grade Celsius (68 Fahrenheit) și stingerea oricăror lumini inutile”, a spus Matsuno într-o conferință de presă.

El a adăugat că este puțin probabil ca cererea de economisire a energiei să se extindă dincolo de marți, având în vedere creșterea așteptată a temperaturilor și adăugarea de energie solară mai mare pe măsură ce vremea se îmbunătățește.

„Folosesc foarte mult încălzitorul, așa că voi încerca să-mi fac partea pentru a economisi energie”, a declarat Shuntaro Ishinabe, student în vârstă de 22 de ani, pentru Reuters.

Cutremurul de săptămâna trecută a lăsat nefuncționale șase centrale termice în zonele de acoperire ale Tepco și Tohoku Electric Power Co, iar daunele aduse echipamentelor ar putea menține inactivitatea unora săptămâni sau luni, a spus Hagiuda.

Tepco a spus că 100% din capacitatea de generare a energiei va fi folosită pentru a satisface cererea de vârf în zona sa de serviciu între orele 4-5 p.m. A solicitat șapte utilități regionale să furnizeze energie electrică de până la 1,42 milioane de kilowați pentru a ușura criza.

scroll to top