Kremlinul învinuiește politica monetară relaxată; rubla pierde și trece de 100 față de dolar
Consilierul economic al președintelui Vladimir Putin a reproșat luni Băncii Centrale, în timp ce rubla a trecut de 100 față de dolarul american, acuzând căderea de 30% de la începutul anului pe seama unei politici monetare relaxate și dezvăluind discordanța tot mai mare între autoritățile monetare din Rusia, potrivit Reuters.
Rubla, care a pierdut aproximativ un sfert din valoarea sa față de dolar de când Putin a trimis trupe în Ucraina în februarie 2022, a ajuns la 100,9950 pentru un dolar american, cel mai slab punct din ultimele aproape 17 luni.
În timp ce rubla se prăbușea, consilierul economic al lui Putin, Maxim Oreshkin, a declarat într-un articol de opinie pentru agenția de știri TASS că Kremlinul dorește o rublă puternică și se așteaptă la o normalizare în scurt timp, o intervenție care ar putea stimula Banca Centrală să acționeze înainte de următoarea decizie privind rata dobânzii programată pentru 15 septembrie.
“Principala sursă a slăbirii rublei și a accelerării inflației este politica monetară moale”, a scris Oreshkin. “Banca centrală are toate instrumentele necesare pentru a normaliza situația în viitorul apropiat și pentru a se asigura că ratele de creditare sunt reduse la niveluri sustenabile. O rublă slabă complică transformarea structurală a economiei și afectează în mod negativ veniturile reale ale populației”, a spus el. “Este în interesul economiei rusești să avem o rublă puternică”.
Banca Centrală a majorat dobânzile cu 100 de puncte de bază în iulie, la 8,5%, după ce le-a menținut stabile din septembrie. Înaintea următoarei sale ședințe din septembrie, banca a semnalat că sunt necesare mai multe majorări.
Banca Rusiei a pus alunecarea bruscă a rublei din acest an pe seama scăderii balanței comerciale a Rusiei. Excedentul de cont curent a scăzut cu 85% de la an la an în perioada ianuarie-iulie.
ACUZAȚIE CONDAMNABILĂ
Rubla a avut un curs turbulent de când Rusia a invadat Ucraina, prăbușindu-se la un minim record de 120 față de dolar în martie anul trecut, înainte de a se redresa la un maxim al ultimilor șapte ani câteva luni mai târziu, susținută de controalele de capital și de creșterea veniturilor din exporturi.
Înainte de război, rubla se tranzacționa la aproximativ 75 pentru un dolar.
“Slăbirea rublei este o acuzație condamnabilă a războiului Rusiei împotriva Ucrainei”, a declarat într-un e-mail Timothy Ash, strateg suveran senior cu sediul la Londra la BlueBay Asset Management. “Este determinată nu numai de încasările mai mici din energie din cauza pierderii celei mai mari părți a afacerilor europene cu gaze, ci și de succesul plafonării prețului petrolului în cadrul G7, de costul mult mai mare al importurilor din cauza sancțiunilor și apoi de continuarea fugii de capital.”
Pentru a stopa alunecarea rublei, Rusia ar putea reintroduce controale mai dure asupra capitalului. O altă opțiune ar fi creșterea ratelor dobânzilor, lucru pe care Banca Centrală este deja dispusă să îl facă având în vedere inflația ridicată, dar acest lucru limitează potențialul de creștere economică și înseamnă rate de împrumut mai mari pentru guvern, deoarece acesta încearcă să finanțeze operațiunile militare din Ucraina.
Săptămâna trecută, Rusia a renunțat efectiv la regula bugetară, Banca Centrală oprind achizițiile de valută ale Ministerului de Finanțe pentru a încerca să reducă volatilitatea. Analiștii au fost în general de acord că numai aceste măsuri au avut un domeniu de aplicare prea mic pentru a susține semnificativ moneda.