La 5 zile după TIFF, Festivalul de Film de la Sarajevo pleacă la drum exclusiv online
Prestigiosul Festival de Film de la Sarajevo (SFF) a început aseară, urmând să se desfășoare până vinerea viitoare în întregime online, după ce o creștere bruscă a numărului de cazuri de COVID-19 i-a obligat pe organizatori să își anuleze planurile de a-l derula în format fizic.
În urmă cu doar zece zile, a fost amenajat un imens ecran de proiecție în aer liber, iar planurile de pe hârtie prezentau șirurile de scaune așezate conform regulilor de distanțare fizică. La fel cum s-a întâmplat săptămâna trecută la Cluj, organizatorii au declarat că regulile de protecție sanitară impun purtarea măștilor de protecție și dezinfectarea mâinilor.
Creștere rapidă a cazurilor de coronavirus din capitala bosniacă la începutul lunii iulie, continuată în săptămânile care au urmat, a ridicat îngrijorări cu privire la siguranța publicului, a personalului și a oaspeților Festivalului, așa încât a fost luată decizia mutării exclusiv online.
”Chiar dacă așteptăm cu nerăbdare festivalul împreună cu publicul nostru, am decis să începem fără el, fără să riscăm nimic. Cred că asta a fost singura decizie rațională posibilă”, a spus directorul festivalului, Mirsad Purivatra, citat de Reuters.
Festivalul de film de la Saraievo a fost fondat de un grup de entuziaști în 1995 ca un act de sfidare împotriva unui asediu de 43 de luni al orașului de către forțele sârbe bosniace, devenind între timp unul dintre cele mai respectate evenimente de profil din Europa Centrală și de Est.
Filmul „Focus, Grandma” al realizatorului bosniac Pjer Žalica, originar chiar din Sarajevo, va deschide festivalul. Competiția SFF cuprinde 49 de filme, care vor concura în patru categorii diferite pentru a cuceri ”Inimile” orașului, așa cum sunt numite premiile Festivalului (”Heart of Sarajevo”).
Printre invitații care au confirmat și apoi au fost nevoiți să își anuleze prezența s-au numărat regizorul Michel Hazanavicius, câștigător al Premiului Oscar pentru filmul ”The Artist”, care prezidează juriul pentru competiția principală, și actorul danez Mads Mikkelsen, laureat al ediției din acest an a Festivalului cu un premiu onorific pentru întreaga carieră.
Prezența românească la Sarajevo cuprinde premiera mondială a filmului “Otto Barbarul”, în regia Ruxandrei Ghiţescu (România, Belgia, 2020).
Secțiunea de documentare va include filmele “Tatăl nostru” (România, 2020), de Andrei Dăscălescu, tot în premieră mondială, “Casa cu păpuşi” (România 2020), de Tudor Platon – în premieră internaţională, “Lemn” (România, China, Rusia, Austria, SUA, Peru, Germania, 2020), de Monica Lăzurean-Gorgan, Michaela Kirst şi Ebba Sinzinger, în premieră regională, şi “Acasă” (România, Germania, Finlanda, 2020), de Radu Ciorniciuc, în premieră bosniacă, potrivit Agerpres.
În competiţia de scurtmetraje, România va fi reprezentată de “Invizibilii” (România, 2020), de 4inaroom, în premieră mondială, iar la cea studenţească de “Firul roşu” (România, 2019), în regia Alexandrei Fuscaş, care va avea premiera internaţională la festival.