Închide

Tesla mai bate un record, la care nici Elon Musk nu se aștepta

Avatar
Tesla Musk

Foto: dw.com

Timp de citire: 2 minute

Producătorul american de vehicule electrice premium Tesla a anunțat că a livrat aproape un milion de vehicule în 2021, aproape dublu față de anul anterior. Este un record la care nu s-a așteptat nimeni, nici mai marii companiei fondate de miliardarul american Elon Musk. O performanță cu atât mai remarcabilă având în vedere dificultățile de anul trecut de legate de aprovizionarea cu materii prime, anunță Deutsche Welle.

Tesla a livrat 936.000 de mașini, toate modelele, în 2021, ceea ce reprezintă o creștere de 87,4% față de anul precedent. Astfel, constructorul s-a descurcat mult mai bine comparativ cu obiectivul anunțat în ianuarie anul trecut de a-și crește livrările cu o medie de 50% pe an timp de mai mulți ani.

Grupul, care a ales să își mute sediul din Palo Alto (California) în Austin (Texas), a vândut 911.208 unități din modelele sale 3 și Y și 24.964 de vehicule din categoria de lux, respectiv Models S și X (vândute cu 90.000 și, respectiv, 100.000 de dolari fiecare).

Numai în trimestru patru au fost livrate 308.600 de mașini, în creștere cu 0,9% față de același interval de timp din 2021. La începutul anului, în al doilea trimestru, Tesla a depășit pentru prima dată pragul de 200.000 de livrări de mașini (201.250).

Tesla a reușit să ignore problemele logistice globale care au penalizat întregul sector auto. Elon Musk indicase deja că a reușit să ocolească o mare parte din penuria de semiconductori folosind noi modele de cipuri și rescriind software-ul în consecință.

În octombrie, Tesla a fost impulsionată de o mega-comandă de 100.000 de vehicule electrice de la compania de închirieri Hertz și care trebuie onorată până la sfârșitul anului 2022. Anunțul a plasat producătorul auto în clubul de elită al companiilor cu o valoare de peste 1.000 de miliarde de dolari pe bursă.

Cu toate acestea, constructorul auto se află în vizorul Administrației Naționale pentru Siguranța Traficului pe Autostrăzi din SUA (NHTSA) pentru controversatul său sistem de asistență pentru șoferi “Autopilot”. De asemenea, producătorul auto a fost de acord să își actualizeze software-ul pentru a-i împiedica pe șoferi să joace jocuri video pe sistemul mașinii în timp ce conduc, după ce a fost lansată o investigație.

scroll to top