Închide

Legea offshore va fi modificată abia după alegeri | ”Actualul parlament nu o va mai modifica”

Avatar
Timp de citire: 2 minute

Secretarul de stat în Ministerul Economiei și Energiei, Niculae Havrileț, a anunțat astăzi, în cadrul unei conferințe pe teme energetice organizată de publicația Profit.ro, că instituția a elaborat un proiect de modificare a Legii Offshore menit a debloca investițiile din Marea Neagră, care va fi pus pe masa Parlamentului imediat după alegeri.

“Am avut o serie de întâlniri cu reprezentanții industriei din Marea Neagră, în care am punctat elementele restrictive care se găsesc în legea offshore. Imediat după alegeri, ministerul va pune în fața parlamentului un nou proiect”, a afirmat Havrileț.

Acesta a precizat că draft-ul va fi publicat înainte de alegeri, însă că se va aștepta instalarea noului Parlament, pentru că “actuala lege offshore a fost votat de actualul parlament și este foarte greu de crezut că același parlament va vota o modificare a propriului act normativ”.

“Avem un draft pregătit, cu excepția părții referitoare la redevențe, care depinde de legea petrolului”, a declarat secretarul de stat.

În opinia acestuia, statul român ar trebui să ia în calcul nu numai beneficiile, estimate la peste 30 de miliarde de euro pe următorii 25 de ani, potrivit unui studiu Deloitte, dar și competiția în Marea Neagră cu Turcia, dar și, cât de curând cu Ucraina.

“O să vedem în zilele următoare, că Ucraina va deveni mult mai vocală în ceea ce privește gazul din Marea Neagră”, anticipează Havrileț.

În opinia sa, regimul fiscal impus de Turcia este mult mai prietenos decât cel din România, iar autoritățile de la Kiev, chiar dacă deocamdată nu au stabilit clar acest regim, va opta mai mult ca sigur tot pentru o variantă mai prietenoasă pentru mediul de afaceri.

Secretarul de stat consideră că abia de acum începe competiția și va câștiga cine va aduce primul gazele la țărm, “cine va fura startul”.

Havrileț a atras atenția și asupra dificultăților cu care s-au confruntat producătorii autohtoni în ultimul timp, ca urmare a pandemiei. Restrângerea consumului a generat o cădere istorică a prețului gazelor naturale, care au ajuns și la 33 de lei/MWh, ceea ce a afectat planul de investiții al companiilor.

Marile exploatări din platforma continentală a Mării Negre aferentă României au rămas în așteptare, în condițiile în care legislația nu a fost modificată pentru a deveni mai prietenoasă cu investitorii. Deciziile de investiție în Marea Neagră au întârziat foarte mult din cauza legislației nefavorabile companiilor care dețin licențele. OMV Petrom, care deține licență pentru perimetrul Neptun, alături de americanii de la ExxonMobil, amână de la an la an decizia de investiții. Companiile solicită modificarea Legii Offshore, însă până acum a lipsit voința politică.

scroll to top