Închide

Leroy Kremlin | Libertatea: Izolarea și cenzura la care îi supun francezii pe angajații din Ucraina

Avatar
Bojkot Leroy Merlin Gdansk 4

Sursa foto: Karol Makurat / Zawsze Pomorze.

Timp de citire: 3 minute

Conducerea lanțului francez de magazine de bricolaj Leroy Merlin a blocat conturile de Facebook și Instagram ale filialei din Ucraina, după ce pe ele au fost afișate petițiile colective care solicitau închiderea magazinelor din Rusia, potrivit unor mărturii directe ale directorului de comunicare al filialei ucrainene, publicate în exclusivitate de cotidianul Libertatea.

După ce în Ucraina au fost publicate două petiții colective, una a angajaților magazinelor și alta națională, cu peste 15.000 de semnături, Leroy Merlin a început să blocheze toate căile de comunicare corporative ale angajaților ucraineni, spune Anatoli Zelinski, manager de comunicare al filialei Leroy Merlin din Kiev.

”Ne-au închis conturile de e-mail, ne-au blocat accesul la conturile corporative de Facebook, fiind create altele, dar fără să avem posibilitatea să interacționăm cu colegii noștri din UE. Website-ul nostru nu funcționa, telefoanele nu funcționau, noi interacționam cu clienții doar prin Facebook și Instagram”, spune acesta într-un interviu acordat cotidianului Libertatea.

Zelinski susține că Leroy Merlin nu mai poate să sprijine voluntarii sau militarii din Ucraina, pentru că toate canalele de comunicare sunt blocate. Cu alte cuvinte, continuând să finanțeze indirect armata rusă, prin refuzul de a se retrage de pe piața din Rusia, Leroy Merlin a blocat și posibilitatea de a sprijini civilii pe teritoriul Ucrainei.

Șeful cel mare al Leroy Merlin refuză categoric plecarea din Rusia. Care sunt argumentele lui?

Directorul general al companiei Adeo, compania-mamă a Leroy Merlin, Philippe Zimmermann, a susținut că retragerea rețelei de magazine din Rusia ar însemna ”lăsarea pe drumuri” a 45.000 de angajați, care reprezintă peste 100.000 de persoane din familiile lor. Aceștia ar fi victimele unei decizii determinate de un război pe care nu ei l-au început, mai spune Zimmermann.

Șeful Leroy Merlin a mai menționat că închiderea magazinelor nu este un pas juridic întemeiat, este unul iresponsabil și că ”nu există motive să nu mai fim utili rușilor, care au nevoie de reparații, termoizolare, siguranță, protecție și iluminarea caselor”.

Angajații magazinelor din Franța, sub presiunea clienților

În ultima săptămână, chiar și angajații din Franța ai retailerului se confruntă cu o ostilitate tot mai mare din partea clienților.

”Totul a început după bombardarea magazinului din Ucraina (20 martie)”, precizează Bernard Vigourous, reprezentant al unuia dintre sindicatele reprezentative ale angajaților Leroy Merlin din Franța, pentru Le Monde.

Drept urmare, în Franța, unii angajați sunt numiți ”ucigași”, ”naziști” sau ”cârpe ale lui Putin” și au primit amenințări inclusiv la adresa copiilor lor. Aceste atacuri verbale au loc în toată Franța de la clienți, scrie Ouest France.

Situația este de natură să îngrijoreze și conducerea retailerului. Într-un interviu acordat publicației La Voix du Nord, Philippe Zimmermann, spune că înțelege poziția președintelui ucrainean, care a cerut marilor companii franceze să se retragă din Rusia, pentru a nu mai alimenta ”mașina rusească de război”, însă nu își ascunde uluiala la aflarea calificativului pe care l-a adresat rețelei pe care o conduce: sponsor al războiului.

”Acest lucru îi poate pune în pericol pe angajații noștri. În Polonia, avem deja reacții agresive împotriva lor”, spune el.

Un alt lider sindical, Jean-Marc Cicuto, din partea CFTC (Confédération française des travailleurs chrétiens – Confederația Franceză a Muncitorilor Creștini), susține aceleași idei, într-un interviu acordat televiziunii belgiene BFMTV:

”Acum, serios! Nu finanțăm nimic în Rusia. Cifra de afaceri anuală a Leroy Merlin în Rusia este de 4,5 miliarde de euro, adică două zile de export de gaz!”

Un alt argument pentru a justifica menținerea magazinelor pe piața din Rusia, explicat de Philippe Zimmermann:

”Închiderea ar fi un abandon, ar fi considerat ca un faliment premeditat, ceea ce ar da naștere la exproprieri. În acest fel, nu am face decât să oferim pe tavă compania și activele sale regimului rus, ceea ce tocmai asta ar face: să finanțeze războiul.”

95% din angajații din Ucraina vor să demisioneze, dar nu au cum. ”În loc să-și închidă magazinele în Rusia, Leroy Merlin a decis să ne închidă gura în Ucraina!”

După ce războiul a început, aproape toți francezii din conducerea Leroy Merlin s-au evacuat din Ucraina, iar magazinele sunt închise.

Angajații ucraineni ai filialei Leroy Merlin consideră că declarația directorului general este una cinică, iar 95% dintre ei au decis să demisioneze.

”Dar nu putem nici măcar demisiona, pentru că nu funcționează nici măcar sistemul intern al secției de resurse umane. În loc să-și închidă magazinele în Rusia, Leroy Merlin a decis să ne închidă gura în Ucraina”, mai spune Anatoli Zelinski, în același interviu pentru Libertatea.

scroll to top