Liderii mondiali se reunesc în Elveția pentru a face presiuni asupra Rusiei să oprească războiul din Ucraina


Autor:    -  
peace, kiev, ukraine
Fotografie de ELG21 pe Pixabay

Timp de citire: 3 minute

Liderii mondiali au început să se reunească sâmbătă într-o stațiune montană din Elveția pentru a face presiuni asupra Rusiei să pună capăt războiului din Ucraina și să schițeze o cale spre pace, însă absențele notabile, cum ar fi cea a Chinei, vor diminua impactul potențial al summitului, potrivit Reuters.

Zeci de aliați ai Ucrainei vor lua parte la discuții, dar Beijingul va sta deoparte după ce Rusia a fost exclusă de la proceduri pe motiv că a considerat evenimentul o pierdere de timp și că nu are niciun interes să participe.

Absența Chinei a diminuat speranțele că summitul va arăta că Rusia este izolată la nivel global, în timp ce recentele eșecuri militare au pus Kievul pe picior greșit. Războiul din Gaza dintre Israel și Hamas a deturnat, de asemenea, atenția lumii de la Ucraina.

Se așteaptă ca discuțiile să se concentreze asupra unor preocupări mai largi declanșate de război, cum ar fi securitatea alimentară și nucleară și libertatea de navigație, iar un proiect de declarație finală identifică Rusia drept agresor, au declarat sursele.

Cancelarul german Olaf Scholz a calificat reuniunea drept un pas important.

“Vor fi discutate multe chestiuni legate de pace și securitate, dar nu și cele mai importante. Acesta a fost întotdeauna planul”, a declarat el, vorbind pentru Welt TV. “Aceasta este o plantă mică care trebuie udată, dar, desigur, și cu perspectiva că apoi pot ieși mai multe din ea”.

Joe Biden a trimis-o pe vicepreședinta americană Kamala Harris pentru a-l reprezenta – ceea ce a iritat Kievul – în timp ce prințul moștenitor al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman, va fi reprezentat de ministrul său de externe, iar India a trimis o delegație de nivel inferior.

În timp ce delegații se adunau, Harris a anunțat un ajutor energetic și umanitar de peste 1,5 miliarde de dolari pentru Ucraina, unde infrastructura a fost afectată de lovituri aeriene rusești de la invazia din 2022.

Aproximativ 100 de țări și organizații sunt așteptate la reuniunea de două zile de la Buergenstock, în centrul Elveției.

Sâmbătă, un elicopter militar a survolat stațiunea de lux cu vedere la Lacul Lucerna, în timp ce liderii au sosit cu elicopterul pe un teren de pajiște împrejmuit cu sârmă ghimpată, în timp ce vacile pășteau în apropiere.

În ajunul summitului, președintele rus Vladimir Putin a declarat că Rusia va pune capăt războiului doar dacă Kievul va fi de acord să renunțe la ambițiile NATO și să predea patru provincii revendicate de Moscova – cereri pe care Kievul le-a respins rapid, considerându-le echivalente cu capitularea.

Condițiile impuse de Putin reflectă, aparent, încrederea tot mai mare a Moscovei că forțele sale au avantaj în război. Scholz le-a interpretat ca pe o încercare de a tulbura apele.

“Toată lumea știe că aceasta nu este o propunere serioasă, ci a avut ceva de-a face cu conferința de pace din Elveția”, a declarat el într-un interviu televizat separat.

Elveția, care a preluat summitul la cererea președintelui ucrainean Volodymyr Zelenskiy, dorește să pregătească terenul pentru un viitor proces de pace care să includă Rusia.

“Summitul pentru pace oferă o oportunitate pentru fiecare țară de a se face auzită și de a demonstra leadership global”, a declarat Zelenskiy.

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, a declarat că propunerea lui Putin a “arătat adevărata cale spre pace”.

“Dacă vreți să salvați lumea, discutați propunerea lui Vladimir Putin … Doar cei care nu doresc pacea nu o pot vedea, nu o pot înțelege”, a declarat aceasta, citată de agenția de presă TASS.

CHINA ȘI RUSIA

Zelenskiy a acuzat Beijingul că a ajutat Moscova să submineze reuniunea, acuzație negată de Ministerul de Externe al Chinei.

“Summitul riscă să arate limitele diplomației ucrainene”, a declarat Richard Gowan, director ONU la International Crisis Group.

China a declarat că ar lua în considerare participarea, dar în cele din urmă a refuzat, deoarece Rusia nu va fi prezentă. De asemenea, summitul a trebuit să se confrunte cu un plan alternativ lansat de Beijing.

Liderii Franței, Germaniei, Italiei, Marii Britanii, Canadei și Japoniei se numără printre cei care urmează să participe. Turcia și Ungaria, care întrețin relații mai prietenoase cu Rusia, sunt, de asemenea, așteptate să participe.

Oficialii europeni recunosc în privat că, fără sprijinul principalilor aliați ai Moscovei, impactul summitului va fi limitat.

“Ce poate spera (Zelenskiy) să obțină de aici?”, a declarat Daniel Woker, un fost ambasador elvețian. “Încă un mic pas înainte în solidaritatea internațională cu Ucraina”.

Susținătorii Ucrainei marchează discuțiile cu o serie de evenimente în orașul Lucerna, aflat în apropiere, pentru a atrage atenția asupra costurilor umanitare ale războiului, cu o demonstrație planificată pentru a cere întoarcerea prizonierilor și a copiilor duși în Rusia.

“Mă agăț de ideea că soțul meu este încă în viață”, a declarat Svitlana Bilous, soția unui soldat dispărut de mai bine de 14 luni. “Asta este ceea ce mă face să continui”.


Google News  Fiți la curent cu ultimele noutăți! Urmăriți AFACERI.news și pe Google News!