Închide

Liderii UE au convenit asupra unor noi sancțiuni împotriva Rusiei. Ce domenii sunt vizate?

Avatar
russia, banner, flag

Fotografie de 51581 pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Țările Uniunii Europene au convenit asupra celui de-al 12-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, a anunțat joi (14 decembrie) Consiliul European, ceea ce înseamnă că o interdicție treptată a importurilor de diamante rusești, printre alte măsuri, va intra în vigoare de la 1 ianuarie, potrivit Euractiv.

UE a adăugat sancțiuni sectoriale și individuale de la invazia Rusiei în Ucraina, în februarie 2022, în încercarea de a tăia veniturile și echipamentele militare care alimentează mașina de război a Moscovei.

“Consiliul European salută adoptarea celui de-al 12-lea pachet de sancțiuni”, se arată în declarațiile sale de încheiere.

În timp ce textul pachetului a fost convenit de toate țările la începutul acestei săptămâni, au declarat surse diplomatice, Austria a întârziat să își dea aprobarea finală până joi târziu. Austria a declarat miercuri că, deși nu s-a opus, avea nevoie de timp pentru a examina textele juridice.

Cu toate acestea, surse familiare cu această chestiune au declarat că țara a încercat să obțină radierea Raiffeisen Bank International, cea mai mare bancă occidentală din Rusia, de pe o listă neagră ucraineană, în schimbul semnării unor noi sancțiuni ale Uniunii Europene împotriva Rusiei.

Raiffeisen apare în continuare pe lista Ucrainei.

Noul pachet de sancțiuni include o interdicție directă a importurilor rusești de diamante neindustriale începând cu 1 ianuarie și o interdicție treptată a importurilor de diamante din țări terțe începând cu luna martie, în aliniere cu țările din Grupul celor șapte (G7).

Alte măsuri includ înăsprirea dovezilor solicitate companiilor care pretind că aderă la plafonul de preț al petrolului rusesc din G7. Pachetul a adăugat, de asemenea, măsuri pentru a împiedica Rusia să obțină bunuri cu dublă utilizare, obligând companiile din UE să solicite contrapartidelor lor pentru anumite produse să semneze contracte care să interzică reexportul către Rusia.

De asemenea, a fost inclusă o procedură de notificare pentru cetățenii ruși sau entitățile din Rusia care doresc să transfere mai mult de 100 000 EUR în afara UE.

scroll to top