Închide

Liniște, vă rugăm! Topul celor mai gălăgioși europeni; pe ce loc se află românii?

Avatar
man, secret, face

Fotografie de Sammy-Williams pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Datele Biroului European de Statistică – Eurostat, aferente anului 2019, arată că 17,3% din populația UE s-a plâns de un anumit grad de disconfort din cauza zgomotului făcut de vecini sau de pe stradă, potrivit datelor publicate de Eurostat.

În mod deloc surprinzător, această proporție este de peste două ori mai mare pentru oamenii care locuiesc în orașe (24,1%) decât pentru cei din zonele rurale (10,4%).

Proporția persoanelor care au raportat că au întâmpinat probleme cu zgomotul din cartier tinde să scadă odată cu creșterea numărului de persoane din gospodărie. În timp ce aproape 20,8% dintre persoanele singure au susținut că au fost deranjați de acest tip de zgomot, zgomotul a afectat 17,8% din gospodăriile cu doi adulți și doar 15,5% din gospodăriile formate din trei sau mai mulți adulți.

În mod similar, mai multe gospodării fără copii în întreținere (18,2%) au raportat că au fost afectate decât cele cu copii în întreținere (16,4%).

Proporția persoanelor afectate de zgomot este mai mare pentru persoanele singure cu vârsta sub 65 de ani (25,2%) decât pentru cei cu vârsta peste 65 de ani (14,9%).

Dintre statele membre ale UE în 2019, peste un sfert din populație a raportat probleme cu zgomotul din partea vecinilor sau a străzii în Malta (28,3%), Olanda (26,6%) și Germania (26,1%).

Următoarele în clasament au fost cei care locuiesc în Portugalia (22,7%), Luxemburg (20,2%) și Danemarca (20,1%).

La capătul opus al scalei, cele mai mici proporții au fost înregistrate în Croația, Estonia și Irlanda (toate 8,2%), înaintea Bulgariei (8,9%), Ungariei (9,7%) și Slovaciei (10,5%).

Din gălăgioșii Europei, românii au ajuns la mijlocul clasamentului

În privința României, 18,2% dintre cei chestionați au raportat disconfort din cauza zgomotului provocat de vecini sau de sunetele venite de pe stradă, puțin peste media UE.

Interesant este că acum 10 ani, în 2010, românii erau gălăgioșii Europei, la mare distanță de următoarele locuri. 31,6% dintre românii chestionați în 2010 raportau acest tip de disconfort.

Prin urmare, fie ne-am liniștit între timp în mod semnificativ, fie am devenit mai toleranți cu zgomotele produse de vecinii noștri.

scroll to top