Închide

2021, anul lui Dante | Galeriile Uffizi celebrează 700 de ani de la moartea marelui poet

Avatar
Dante Divina Commedia

Sursa foto: Galeriile Uffizi / ANSA.

Timp de citire: 2 minute

Din prima zi a anului în care se celebrează 700 de ani de la moartea lui Dante Alighieri, ”Divina Comedie” a devenit disponibilă pentru utilizatorii de internet din întreaga lume, într-o formulă nouă, în urma unei acțiuni a Galeriilor Uffizi, care găzduiesc manuscrisele celebrei lucrări, anunță agenția italiană de presă ANSA.

Începând cu 1 ianuarie, toate desenele și schițele care ilustrează poemul sunt disponibile online pentru prima dată, pe site-ul Galeriilor.

Acestea au fost realizate la sfârșitul secolului al XVI-lea de pictorul Federico Zuccari, renumit pentru că pictura frescelor care decorează cupola Domului Santa Maria del Fiore din Florența.

Galeriile Uffizi deschid Anul Dante publicând pe site expoziția virtuală ”A riveder le stelle”, beneficiind de un aparat didactic și critic redactat de Donatella Fratini, curator al desenelor schițelor realizate între secolul al XVI-lea și secolul al XVIII-lea, găzduite de Galerii.

Astfel, toate ilustrațiile care compun ”Commedia dello Zuccari” au fost digitalizate în format high-definition și organizate sub forma unei călătorii în etape, care le permite vizitatorilor să admire pentru prima dată în întregime și în toate detaliile desenele și schițele pictorului.

Cele 88 de lucrări, executate de Zuccari la sfârșitul secolului al XVI-lea, constituie cel mai impresionant grup ilustrativ al ”Divinei Comedii” creat înainte de secolul al XIX-lea.

Creată între 1586 și 1588, în timpul șederii lui Zuccari în Spania, întreaga colecție a intrat în colecția Galeriilor Uffizi în 1738, datorită donației mecenei Anna Maria Luisa de Medici.

”Până acum aceste frumoase ilustrații au fost văzute de puțini cărturari și expuse publicului doar de două ori în istorie, în 1865 şi 1993, și nici atunci în totalitate”, a spus directorul Galeriilor Uffizi, Eike Schmidt.

”Este o adevărată mândrie pentru Galeriile Uffizi să deschidă anul care celebrează 700 de ani de la moartea marelui poet punând la dispoziția tuturor această colecție extraordinară de artă grafică. Este un material prețios nu numai pentru cei care fac cercetări, ci și pentru cei care sunt interesați de opera lui Dante, pentru a lua contactul cu virtutea și cunoașterea, așa cum spunea Alighieri”.

scroll to top