Închide

Liviu Dragnea în ”mlaștina lui Trump” | O anchetă-mamut a NYT dezleagă ițele de la Casa Albă

Avatar
Dragnea Trump

Una dintre celebrele poze ”vândute” de Liviu Dragnea drept fiind făcute la o ”cină intimă” cu președintele ales al SUA.

Timp de citire: 5 minute

”The Swamp That Trump Built” – titlul unei investigații de mare amploare realizate de New York Times – arată felul în care un om de afaceri lipsit de scrupule, ajuns, printr-un concurs de împrejurări, președinte al Statelor Unite, a dirijat sute de persoane, grupuri de lobby sau reprezentanți ai guvernelor altor țări, toți în căutare de favoruri la Washington, spre hotelurile și stațiunile familiei sale. În felul acesta, Trump și apropiații săi au câștigat multe milioane de dolari, funcționând precum un portar de lux al propriei sale administrații.

Peste 200 de guverne străine, grupuri de lobby și persoane fizice au virat sume consistente de bani către conturile asociate afacerilor președintelui Donald Trump și au beneficiat de un plus de atenție din partea administrației sale, sună pe scurt constatarea fundamentală a anchetei New York Times.

Aceasta documentează modul în care oficiali guvernamentali străini, directori de mari corporații, lobby-iști și avocați au cotizat la afacerile lui Trump și, în schimb, li s-au acordat contracte profitabile la nivel federal, numiri de ambasadori la cerere sau sinecuri prin agenții sau departamente federale. Alții au cerut și au primit modificări ale legilor. Au fost unii mai puțin pretențioși: singurul favor cerut și acordat de președinte a fost un simplu tweet.

Potrivit anchetei NYT, 60 de persoane au cheltuit 12 milioane de dolari în hotelurile și stațiunile lui Trump și ”aproape toți și-au văzut interesele promovate, într-un fel, de către președinte sau guvernul său”.

Cotidianul new-yorkez își fundamentează investigația pe interviuri cu 250 de surse, inclusiv directori executivi în mari corporații, lobby-iști, membri ai cluburilor deținute de Trump, angajați ai business-urilor lui, foști și actuali oficiali ai administrației Trump.

În timpul campaniei sale din 2016, Donald Trump s-a angajat să ”dreneze mlaștina” traficului de influență de la Washington, numind-o în repetate rânduri pe contra-candidata sa democrată, Hillary Clinton ”Crooked Hillary” (”Hillary cea strâmbă”, într-o traducere aproximativă).

După ce a câștigat președinția, Trump a renunțat la conducerea imperiul său de business, predând-o celor doi fii ai săi, Donald Trump Jr și Eric Trump. Niciodată președintele nu s-a depărtat prea mult și în totalitate de participațiile sale comerciale, ceea ce înseamnă că profită în continuare de pe urma lor.

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Judd Deere, a declarat pentru New York Times că președintele a predat conducerea afacerilor sale către fiii săi. ”Președintele și-a ținut promisiunile făcute poporului american în fiecare zi, acelea de a lupta pentru ei, de a drena mlaștina și de a pune întotdeauna America pe primul loc”, a spus Deere.

Liviu Dragnea în investigația NYT

”În săptămâna inaugurării mandatului domnului Trump, un politician român pe nume Liviu Dragnea a oprit la hotelul Trump să ia o cină și să ciocnească un pahar.

 

Acasă, domnului Dragnea – șeful Partidului Social Democrat – îi fusese interzis accesul la funcții superioare în stat și se apropia de un proces pentru acuzații de corupție. Dar la Washington avea să strângă mâna președintelui ales al SUA.

 

În acea seară, în timp ce domnul Trump și anturajul său treceau prin hotel, domnul Dragnea și premierul țării sale au profitat de șansa lor. Domnul Dragnea și-a asigurat ceea ce a descris ulterior, în mod eronat, ca ”o cină intimă”, genul acela de întâlnire pentru care doar aranjamentele diplomatice ar putea dura luni sau ani, chiar și pentru șefii de stat. Câteva ore mai târziu, a postat fotografii făcute cu domnul Trump pe pagina sa de Facebook, sugerând că îi smulsese promisiunea unor legături mai strânse între cele două țări.

 

Pentru politicienii străini aflați pe treptele inferioare ale scării diplomatice de la Washington, chiar și o întâlnire întâmplătoare cu președintele american poate fi o victorie propagandistică semnificativă. Reprezentanți ai cel puțin 33 de țări străine au trecut prin Trump International Hotel Washington, D.C., potrivit jurnalistului Zach Everson, care a publicat un jurnal de intrări și ieșiri din celebrul hotel, sub titlul 1100 Pennsylvania, adresa la care figurează acesta în capitala federală.

 

“Faptul că ar putea să aibă o întâlnire, să strângă o mână, să facă o poză care va fi distribuită peste tot, inclusiv la ei acasă – toate astea sunt aur curat pentru ei”, a spus Alan M. Madison, care a reprezentat mai multe guverne și partide politice străine la Washington, inclusiv pe social-democrații domnului Dragnea. ”Aproape că ar face orice pentru asta”, mai spune Madison.

Elliott Broidy, legături periculoase pentru România. Și o apariție surpriză

Unii clienți permanenți și protectori ai proprietăților domnului Trump le-au folosit pentru a construi relații cu liderii străini. Domnul Elliot Broidy, om de afaceri din California și membru recent al clubului Mar-a-Lago, luase masa cu domnul Dragnea și îi aranjase acestuia o întâlnire improvizată cu domnul Trump. Ulterior, se va zbate să câștige business-uri de la guvernul român și de la alții.

 

În februarie 2017, domnul Broidy i-a scris ministrului apărării din Angola discutând despre planurile unei vizite la Mar-a-Lago în timp ce solicita, de asemenea, plăți de la guvernul angolez către firma sa, Circinus.

 

În toamna respectivă, domnul Broidy a organizat o recepție la hotelul din Washington, cu cocktailuri, cină și o ”oră socială cu trabuc” – totul pentru a-l onora pe ministrul român al apărării și pe un general din vârful ierarhiei, care a supravegheat tipurile de programe pe care domnul Broidy le viza în privința business-ului.

 

Domnul Broidy și echipa sa au invitat mai mulți oficiali ai Statelor Unite, printre aceștia numărându-se ambasadorul SUA în România și Wilbur Ross, secretarul pentru comerț. De asemenea, l-a invitat pe Ryan Zinke, secretarul de afaceri interne și ”mulți VIP-uri de top”, conform e-mailurilor obținute printr-o cerere de comunicare de date publice. În cele din urmă, dl. Ross nu a participat, dar dl. Zinke și ambasadorul au făcut-o.

 

Aproximativ cinci luni mai târziu, compania domnului Broidy a semnat un acord de cooperare cu compania naţională de stat în industria de apărare din România (n.n.: Romarm), punând bazele unor contracte în valoare de până la 200 de milioane de dolari. Cu toate acestea, contractele nu au fost niciodată atribuite. Domnul Dragnea a fost condamnat pentru abuz de serviciu și trimis la închisoare, iar acordurile dlui. Broidy cu clienți străini au fost supuse unei anchete federale.

 

Domnul Broidy nu a răspuns la solicitările de comentarii.

 

Joi, a apărut informaţia că fusese acuzat într-o singură speță de conspirație și încălcarea legilor de lobby străine, cazul neavând legătură cu România. Totuși, procurorii de caz au făcut o legătură cu o proprietate a lui Trump, citând mesaje text în care domnul Broidy a căutat să organizeze o ieșire la golf pentru un politician străin – nenominalizat, în această fază – cu domnul Trump la clubul său din Bedminster sau în zona Washingtonului.

 

Iată cum, chiar și un politician minor din Europa de Est putea să se bată pe burtă cu liderul lumii libere. La o gală organizată de republicanii locali primăvara trecută la Mar-a-Lago, șeful celui de-al șaselea cel mai mare partid politic din România se afla în treabă prin jurul terenului de golf, făcând fotografii.

 

În curând, misterul avea să fie dezvăluit: într-o fotografie neclară postată pe paginile sale de Facebook și Instagram, politicianul, Eugen Tomac, poate fi văzut dând mâna cu domnul Trump, despre care a spus că l-a invitat în România.

 

”Facem ceea ce trebuie pentru România și pentru viitorul nostru euro-atlantic”, a scris dl Tomac. ”Doar așa putem face din nou România puternică și grozavă!”

scroll to top