Închide

Lobby-ul industriei auto sau frica de moarte politică? Liderul PPE cere ”înmuierea” politicilor verzi ale UE

Avatar
europe, meadow, green

Fotografie de geralt pe Pixabay

Timp de citire: 4 minute

Manfred Weber, liderul celui mai mare grup politic din Parlamentul European, Partidul Popular European (PPE) a făcut o primă declarație de presă după scrutinul european de săptămâna trecută. Prima țintă politică a PPE pare să fi fost fixată: Pactul Verde European (Green Deal). Într-o declarație pentru publicația POLITICO, Weber a spus că interdicția Uniunii Europene privind vânzarea de mașini cu motoare cu combustie internă după 2035 a fost o “greșeală”.

Interzicerea producției și comercializării de mașini cu motoare termice (pe benzină și motorină) începând din 2035 a fost, cel puțin până acum, pilonul central al planului Green Deal al Ursulei von der Leyen.

Cum contestarea acestuia vine acum de la cel mai înalt nivel al celui mai important grup politic din Parlamentul European, Green Deal-ul pare pe făraș.

Poziția lui Manfred Weber este cu atât mai importantă cu cât și Ursula von der Leyen provine tot din același grup politic PPE, fiind susținută pentru un nou mandat în fruntea Comisiei Europene.

Mai mult decât atât, Peter Liese, liderul legislativ al PPE în domeniul climei, a declarat, tot pentru POLITICO, că rezultatele alegerilor au confirmat viziunea partidului său pentru un Green Deal mai puțin restrictiv:

“Va trebui să facem unele ajustări. Interzicerea motoarelor cu combustie – aceasta trebuie să dispară”, a spus el.

Un alt domeniu critic va fi agricultura, pe care PPE a promis că o va proteja de o reglementare mai agresivă în materie de climă.

Prăbușirea Verzilor la urne

După cum arătau și estimările pre-electorale, rezultatele alegerilor pentru Parlamentul European au indicat o preferință tot mai pregnantă a alegătorilor europeni pentru partidele din dreapta spectrului politic, cu toate nuanțele lor, în timp ce socialiștii, verzii, liberalii și extrema stângă au pierdut numeroase locuri în viitoarea componență a hemiciclului de la Strasbourg.

După ce data trecută se clasaseră pe locul al 4-lea, Verzii au obținut doar 52 de locuri, de la 73 de mandate până acum, ajungând pe poziţia a şasea. Pierderile Verzilor pot fi atribuite, în principal, rezultatelor foarte slabe obținute în fief-urile lor tradiționale: Germania, Austria și Franța.

Iar una dintre principalele cauze ale declinului este teama populației acestor țări că implementarea Green Deal-ului va face ca industria europeană – cu precădere industria auto – va deveni necompetitivă, în special în competiția economică cu China și Statele Unite.

Atenuarea sau renunțarea la unele prevederi din Green Deal fusese anticipată, de altfel, de analiștii politici și economici.

Politicile climatice, care au fost deja supuse unei presiuni pe fondul unei crize a costului vieții și al unei creșteri economice destul de slabe, s-ar putea confrunta cu noi voturi împotrivă, aprecia luni Armida van Rij, cercetător senior pentru Programul Europa din cadrul thinktank-ului britanic Chatham House.

Adoptarea ”Green Deal” – programul emblematic al UE de neutralitate a emisiilor de carbon – este acum expusă unui ”risc real”, potrivit Amindei van Rij, Parlamentul European putând fi nevoit să renunțe sau să atenueze unele propuneri îndrăznețe, pentru a liniști vocile de la dreapta eșichierului politic.

Și în ce privește politica agricolă este probabilă renunțarea la unele restricții, după protestele în serie ale fermierilor de la începutul acestui an.

În plus, planurile de aplicare a interdicției privind vânzarea de noi vehicule cu motor cu ardere internă până în 2035 ar putea fi, la rândul lor, abandonate, mai cred analiștii.

Pe de altă parte, blocul comunitar ar putea să-și schimbe accentul pus până acum pe energia regenerabilă către susținerea aprovizionării cu energie mai ieftină, susținând planuri pentru construirea mai multor centrale nucleare sau încurajând fracking-ul (fracturarea hidraulică) pentru producția de hidrocarburi, scriu analiștii americani de la Citi.

Jocul pe sârmă al PPE

Anularea interdicției privind autovehiculele ar intra în contradicție directă și flagrantă cu una dintre promisiunile capitale ale Ursulei von der Leyen, în încercarea sa de a mai primi un nou mandat în fruntea Executivului european.

În plus, orice măsură de ”înmuiere” a Pactului ar declanșa un război total cu partidele de stânga, care au susținut această măsură.

Lăsând la o parte dezordinea, un lucru este acum sigur, potrivit lui Peter Liese:

“Decizii fără PPE nu vor mai fi luate!”

Green Deal – a murit duminică sau încă mai mișcă?

Eurodeputatul ceh Alexandr Vondra, care a lucrat la legislația privind clima pentru grupul politic de dreapta al Conservatorilor și Reformiștilor Europeni (ECR), a declarat că politica climatică nu va avea încotro și va deveni mai “realistă” în următorii cinci ani:

“Dacă aș compara elaborarea politicii privind Green Deal cu conducerea unei mașini, mă aștept ca noul Parlament European să folosească și volanul sau pedala de frână, nu doar pedala de accelerație”, a spus el.

Pe de altă parte, Pascal Canfin, un eurodeputat francez centrist, fost președinte al comisiei de mediu a PE în ultima legislatură, a insistat că alegerile de săptămâna trecută nu au produs “o asemenea majoritate pentru ca Green Deal-ul să fie desființat”.

Dar alții nu par atât de siguri:

“Green Deal nu este mort. Dar va trebui să vedem ce ne vor aduce următoarele săptămâni. Dacă există majorități în care sunt implicate partide de dreapta, este posibil să vedem pași înapoi”, a declarat Michael Bloss, un eurodeputat german din partea Verzilor.

Peter Liese, din partea PPE, pare să dea tonul unui joc de negociere politică în care grupul său politic să încerce împăcarea tuturor părților. El a declarat că PPE este hotărât să reducă la zero contribuția UE la încălzirea globală până în 2050, așa cum cer obiectivele climatice ale blocului:

“Dacă progresul este echivalat cu interdicțiile, va exista o regresie. Dar nu se va da înapoi în ceea ce privește obiectivele climatice. În schimb, în ce privește interdicțiile și birocrația, da!”

scroll to top