Închide

Luna trecută, prețurile mondiale la alimente au înregistrat cea mai mare scădere din 2008

Avatar
casserole dish, vegetable, tomato

Fotografie de Engin_Akyurt pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Prețurile alimentelor la nivel mondial au scăzut cel mai mult din 2008, după ce îngrijorările legate de aprovizionarea cu cereale și uleiuri vegetale s-au diminuat, pe măsură ce Ucraina s-a îndreptat spre reluarea exporturilor, potrivit Bloomberg.

Un indice al Națiunilor Unite al costurilor alimentare mondiale a scăzut cu aproape 9% în iulie. Indicele a scăzut la cel mai mic nivel din ianuarie, înainte ca blocarea rusească a porturilor din Ucraina — un important exportator de alimente — să ducă la un record costurile cu alimentele.

Indicele ONU a scăzut pentru a patra lună, oferind o oarecare uşurare consumatorilor care se confruntă cu o criză din ce în ce mai adâncă a costului vieţii, care cuprinde totul, de la energie la transport. Cu toate acestea, prețurile rămân ridicate, punând presiune asupra gospodăriilor cu venituri mici și agravând foametea globală.

Prețurile grâului și porumbului au scăzut luna trecută, după ce Moscova și Kiev au ajuns la o înțelegere pentru redeschiderea portului Ucrainei și prima navă a plecat din Odesa. Dar la două săptămâni de la acord, o multitudine de provocări rămân de rezolvat înainte ca exporturile să poată fi intensificate. Alte trei nave cu cereale au părăsit porturile țării vineri.

„Disponibilitățile sezoniere crescute în Argentina și Brazilia, unde recoltele de porumb au progresat înaintea ritmului de anul trecut, au contribuit, de asemenea, la reducerea presiunii asupra prețurilor”, a spus FAO într-un comunicat.

Indicele ONU urmărește prețurile de export pentru mărfurile brute și exclude marjele de vânzare cu amănuntul, așa că, deși este un semn mai încurajator pentru consumatori, aceștia se confruntă în continuare cu prețuri ridicate. Regiunea Sahel din Africa se confruntă cu cea mai gravă criză de securitate alimentară din ultimii zece ani, cu zeci de milioane de oamnei de pe tot continentul care se confruntă cu foametea.

Gigantul alimentar Nestle SA a impulsionat o nouă serie de creșteri de preț pentru consumatori în trimestrul al doilea, deoarece propriile costuri au crescut. Grupul de supermarket Ocado a spus că consumatorii trec la produse mai ieftine pentru a economisi bani.

Prețurile alimentelor crescuseră deja în timpul pandemiei, deoarece crizele logistice au cauzat probleme și cererea a depășit oferta pe măsură ce economia și-a revenit.

scroll to top