Închide

MAI: Actele de Stare Civilă vor putea fi emise în format digital în alte 25 de localităţi din țară

Avatar
Certificat Nastere Roman

foto: anchetaonline.ro

Timp de citire: < 1 minut

Ministerul Afacerilor Interne anunţă o nouă extindere, de marţi, a Sistemului Informatic Integrat pentru Emiterea Actelor de Stare Civilă (SIIEASC) cu 25 de localităţi din judeţele Cluj, Iaşi, Ialomiţa şi Hunedoara.

– Judeţul Cluj: Turda, Câmpia Turzii

– Judeţul Iaşi: Paşcani, Târgu Frumos, Hârlău, Butea

– Judeţul Hunedoara: Haţeg, Brad, Simeria, Peştisu Mic, Băcia, Băiţa, Certeju de Sus, Şoimuş, Hărău

– Judeţul Ialomiţa: Fierbinţi-Târg, Căzăneşti, Sfântu-Gheorghe, Balaciu, Sineşti, Dridu, Perieţi, Jilavele, Coşereni, Moviliţa.

Începând din 8 mai, a fost demarată o primă etapă de extindere a SIIEASC, cetăţenii din municipiile Cluj-Napoca, Constanţa, Slobozia, Iaşi, Deva, Sibiu, Timişoara şi judeţul Ilfov putând obţine în format digital, dar şi fizic, la cerere, certificate de naştere şi deces.

Potrivit AGERPRES, punerea în funcţiune, la nivel naţional, a Sistemului Informatic are ca termen de finalizare data de 24 septembrie 2024.

Valoarea proiectului este de de 184.920.864,06 lei cu TVA, din care 155.964.263,64 lei reprezintă finanţare nerambursabilă din Fondul European de Dezvoltare Regională, prin Programul Operaţional Competitivitate (POC), 28.952.894,61 lei reprezintă finanţare nerambursabilă din bugetul naţional şi 3.705,81 lei cofinanţare eligibilă a beneficiarului.

SIIEASC este alcătuit din cinci platforme interoperabile având ca scop furnizarea de servicii digitale circumscrise înregistrării sau, după caz, atestării evenimentelor de viaţă: naştere, căsătorie, divorţ şi deces.

Infrastructura SIIEASC include şi o arhivă electronică în care sunt stocate peste 68,5 milioane de acte de stare civilă digitizate, cuprinzând informaţii din ultimii 100 de ani, mai exact, începând cu luna ianuarie 1921.

scroll to top