Închide

Mai puțin de 4 luni până la Paști | Ciobanii își fac deja planuri să scumpească dramatic carnea de miel

Avatar
lamb, sheep, animal

Fotografie de cocoparisienne pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

În acest an, sărbătorile de Paști pică târziu, pe 5 mai, iar ciobanii își construiesc deja strategia care să le permită să își maximizeze profiturile prilejuite de marea sărbătoare creștină. Întâi de orice, data târzie a Paștilor este o primă veste bună pentru ei: dată fiind iarna blândă de până acum, cu temperaturi preponderent pozitive, perioada fătărilor a început mai devreme decât în alți ani, iar în luna mai ciobanii știu că vor avea miei mari și sănătoși pentru a satisface cererea din piață, dar și pentru export. Prin urmare, au de gând să crească semnificativ prețurile față de anul precedent, arată AgroInteligența.

Carnea de miel va avea un preț mai mare în acest an dacă ne luăm după primele estimări făcute în mediul online de ciobani.

Dacă anul trecut oierii cereau 15 – 20 de lei pentru animalele în viu, pentru anul 2024 ciobanii se gândesc la un preț de 25 – 30 de lei/kg. Prețul ”la zi” oferit în prezent de intermediarii care fac acum oferte în mediul online este de 20 de lei pe kilogram în viu.

Ciobanii cred însă că ”testul prețului” va fi făcut de Paștile Catolice, care pică în acest an pe 31 martie.

Pe grupurile de profil create pe Facebook, ciobanii discută de o aliniere a prețului minim astfel încât aceștia să se asigure că munca le este răsplătită.

”Ar trebui să fim uniți toți fermierii să ne facem preț noi pentru miei! Cum s-au unit toți intermediarii și ne țepuiesc an de an. Trebuie să facem un preț bun și să ținem toți de el să nu lăsăm niciunul, că degeaba 8 ținem de un preț și 2 îi dau cum pică”, a comentat un crescător de oi.

Un alt cioban i-a răspuns și a oferit primele estimări ale viitorului ”mercurial”:

”La Paștele Catolic va fi primul test, ne gândim undeva la 25 – 30 de lei în viu și 35-40 de lei tăiat. După aceea vom vedea, contează mult și cererea la export.”

Deși mulți crescători recunosc că este foarte devreme să stabilească un preț pentru mielul de Paști, sumele minime estimate pe kilogram pentru acest an sunt de 25 de lei în viu și 35 de lei sacrificat. În multe ferme în această perioadă de abia a început campania de fătări iar un lucru este sigur: de Paști ciobanii vor avea la vânzare miei mari și bine dezvoltați.

”Ar trebui să ne gândim bine un flacon de suc este 14 lei! Vorbind de carne prețul corect este de minim 35 de lei pentru mielul sacrificat”, a subliniat un crescător de oi.

Alt oier este de părere că prețul corect ar fi de 40 de lei pe kilogram pentru mieii sacrificați.

”40 de lei pe kilogram/sacrificat este un preț corect dacă ne uităm la toate scumpirile de anul acesta”, a arătat fermierul în mediul online.

În schimb, samsarii postează anunțuri în mediul online privind achiziția de miei în viu la prețul de 20 de lei pe kilogram.

scroll to top