Închide

Manevra prin care Raiffeisen vrea să-și deblocheze banii din Rusia, via Strabag, criticată de SUA

Avatar
Raiffeisen Bank Rusia Foto Maxim Shemetov Reuters

Filială din Moscova a Raiffeisen Bank Rusia. Foto: Maxim Shemetov Reuters

Timp de citire: 2 minute

Autoritățile de la Washington fac presiuni asupra grupului bancar austriac Raiffeisen Bank International (RBI) pentru a renunța la planurile de preluare a unei participații de 1,5 miliarde de euro din cadrul grupului de construcții Strabag, de la oligarhul rus Oleg Deripaska, transmit surse din apropierea dosarului, citate de agenția de presă Reuters.

Conform acestor surse, intervenția din partea Washington-ului ar putea afecta una dintre cele mai mari tranzacții occidentale în Rusia de la începutul războiului din Ucraina, punând și mai multă presiune asupra grupului austriac.

Raiffeisen intenționează să achiziționeze participația la Strabag, cunoscută companie de construcții cu sediul la Viena, de la o companie identificată ca fiind controlată de Oleg Deripaska.

Tranzacția, care este direcționată prin Rusia, a fost prezentată de bancă ca pe un mijloc de a debloca o parte din miliardele de euro blocate în Rusia.

În luna decembrie 2023, Raiffeisen Bank International a anunţat că a ajuns la un acord pentru a prelua o participaţie de 27,78% la Strabag, cu suma de 1,51 miliarde de euro în numerar, de la compania rusească Rasperia Trading, controlată de Oleg Deripaska.

În urma anunțului, acțiunile băncii au înregistrat o creștere semnificativă, aceasta fiind afectată anterior de legăturile sale cu Rusia.

În ultimele săptămâni, oficialii de rang înalt ai Trezoreriei SUA și-au exprimat îngrijorarea cu privire la tranzacție în cadrul unor întâlniri cu banca și autoritățile austriece, conform informațiilor Reuters. Aceștia au subliniat faptul că Oleg Deripaska se află sub sancțiunile impuse de SUA.

Oficialii guvernamentali americani, care susțin că Deripaska ar putea beneficia de pe urma vânzării, au solicitat băncii să furnizeze detalii despre persoanele și companiile implicate în acest aranjament.

Dacă Raiffeisen va continua cu tranzacția în ciuda situației și se va constata că aceasta încalcă sancțiunile americane, Washington-ul ar putea impune sancțiuni băncii, conform informațiilor Reuters.

Având în vedere poziția adoptată de SUA, o sursă a declarat pentru Reuters că autoritățile austriece vor întârzia să aprobe tranzacția, în timp ce o altă sursă a menționat că banca însăși se pregătește să renunțe la afacere.

În replică, banca austriacă a informat miercuri că a înştiinţat toate autorităţile relevante, inclusiv Trezoreria SUA şi Oficiul pentru Controlul Activelor Străine SUA (OFAC), cu privire la detaliile acestei tranzacţii.

”A fost recunoscut că nu există o opoziţie americană la această tranzacţie. Se înţelege de la sine că RBI nu va continua cu o tranzacţie care ar încălca sancţiunile sau ar expune RBI riscului de a fi sancţionată”, a precizat banca austriacă, într-un comunicat de presă.

Acțiunile Raiffeisen se resimt puternic pe burse

Acţiunile Raiffeisen au scăzut cu peste 15,5% miercuri, după informaţiile conform cărora SUA presează banca austriacă să anuleze planurile de cumpărare a participaţiei Strabag.

scroll to top