Marea Britanie are un plan de renunțare la acordul de retragere din UE
Marea Britanie se pregătește să renunțe la condițiile din Acordul său de retragere din UE dacă nu reușește să ajungă la un nou acord comercial cu Uniunea înainte de sfârșitul anului 2020, a confirmat un înalt oficial guvernamental, scrie Euractiv.com.
Secretarul Irlandei de Nord, Brandon Lewis, a spus parlamentarilor britanici că miniștrii intenționează să treacă peste prevederi ale Acordului de retragere, într-un nou proiect de lege privind piața internă care va fi publicat miercuri – 9 septembrie.
În special, proiectul de lege pare să anuleze înțelegerea din Protocolul privind noile aranjamente vamale cu Irlanda de Nord, menite să împiedice revenirea controalelor la frontiera irlandeză începând cu anul viitor.
„Acest lucru încalcă dreptul internațional într-un mod foarte specific și limitat”, a spus Lewis parlamentarilor din Camera Comunelor.
El a adăugat că „există precedente clare pentru Marea Britanie și pentru alte țări, care trebuie să se gândească la obligațiile lor internaționale pe măsură ce circumstanțele se schimbă”.
Planul a fost aspru criticat de către partidele de opoziție, dar a primit sprijin vocal din partea parlamentarilor Partidului Democrat Unionist, care s-au opus protocolului irlandez. Mulți parlamentari conservatori au fost nemulțumiți de protocolul menit să evite întoarcerea unei granițe fizice în Irlanda, pe motiv că ar impune graniță vamală în interiorul Marii Britanii.
Avocatul șef al guvernului, Jonathan Jones, secretar permanent la Departamentul Juridic al Guvernului, și-a anunțat demisia marți și va pleca la sfârșitul mandatului său de cinci ani în luna aprilie. Se spune că acesta s-a opus proiectului de lege al guvernului. Guvernul Johnson spune că proiectul de lege este un plan de rezevă în cazul în care discuțiile comerciale cu echipa de negociatori a UE, condusă de Michel Barnier, eșuează.
Guvernul Marii Britanii insistă asupra faptului că acest plan nu va „rupe” Acordul de retragere ce a fost ratificat de parlamentari în decembrie și ianuarie și a pregătit calea ieșirii formale a Marii Britanii din UE. După câteva zile de amenințări și retorică din ce în ce mai amare, negociatorii din Marea Britanie și din UE s-au întâlnit marți, 8 septembrie, pentru cea de-a opta rundă de discuții comerciale.
Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a avertizat că punerea în aplicare de către Regatul Unit a Acordului de retragere este „o obligație de drept internațional și o condiție prealabilă pentru orice parteneriat viitor”.
Fostul prim-ministru Theresa May care, împreună cu Johnson, a intermediat acordul de retragere, l-a acuzat pe succesorul ei de o încălcare a încrederii.
„Cum poate guvernul da asigurări viitorilor parteneri internaționali că Regatul Unit este de încredere și că își respectă obligațiile legale ale acordurilor pe care le semnează?” l-a întrebat ea pe Lewis.
Și alți parlamentari conservatori au criticat planul, cu președintele comisiei de Justiție, parlamentarul conservator Bob Neill, spunând guvernului că „respectarea principiilor statului de drept nu este negociabilă”. Cu toate acestea, cu o majoritate de 80 de locuri, există puține șanse ca inițiatica guvernului să fie respinsă.