OUG 114, varianta poloneză: Guvernul vrea să își vâre mai adânc mâna în buzunarele companiilor

,
Autor:    -  
divorce, divorcement, fight
Fotografie de LillyCantabile pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Deși ministrul de Finanțe de la Varșovia a spus în repetate rânduri că nu vizează creșteri sau introduceri de taxe noi, de la începutul anului viitor companiile poloneze ar putea plăti taxe mai mari, dacă planul guvernanților va fi dus până la capăt. Și cine i-ar putea opri?

Guvernul Partidului ”Lege și Justiție” (PiS) de la Varșovia vrea ca de la anul companiile să fie obligate să își publice așa-numitele ”planuri de politică fiscală”, urmând ca, ulterior, administrația fiscală să verifice dacă acestea au plătit sau nu impozitele și taxele planificate astfel, potrivit unui proiect de lege citat de publicația Rzeczpospolita. În cazul neîndeplinirii acestor planuri, inspectorii fiscali vor putea decide conformarea obligatorie a companiilor și, prin urmare, plata unor sume suplimentare.

Proiectul guvernului a stârnit controverse printre experți, care se întreabă ce vor guvernanții să spună prin această sintagmă, ”plan de politică fiscală”.

Experții o consideră o propunere neobișnuită, mai ales într-o perioadă în care realitatea de zi cu zi a lumii afacerilor este atât de variabilă, încât orice planificare, inclusiv cea privind cuantumul taxelor datorate statului, trebuie făcută cu multă precauție și cu marje de eroare. ”Orice previziuni am face, ele vor fi supuse revizuirii”, spune comentează Tomasz Wickel, consilier fiscal, partener la SSW Solutions, companie de consultanță fiscală de la Varșovia.

Detaliile modificărilor vizate nu au fost încă făcute publice.

Potrivit legislației poloneze, legile fiscale valabile de anul viitor trebuie adoptate și anunțate până la sfârșitul lunii noiembrie pentru a putea intra în vigoare. Însă, așa cum societatea poloneză este obișnuită deja, dezbaterea legislativă va fi probabil făcută din nou într-un ritm frenetic și îi va surprinde pe antreprenori chiar înainte de sfârșitul anului, după un model patentat și dus la extrem în România, acum doi ani, când Guvernul Dăncilă a schimbat întreaga arhitectură fiscal-bugetară a statului cu doar câteva ore înaintea Anului Nou.

Modificările vor afecta, de asemenea, societățile în comandită limitată, ai căror parteneri vor trebui să plătească taxa de două ori în câteva luni. Astăzi plătesc 19 la sută. pe venit, dar anul viitor compania va plăti încă 19%. CIT.


Google News  Fiți la curent cu ultimele noutăți! Urmăriți AFACERI.news și pe Google News!