Marea Britanie ia în calcul fluorizarea apei potabile pentru combaterea cariilor dentare

,
Autor:    -  
child, raspberry, summer
Fotografie de 9767269 pe Pixabay

Timp de citire: 3 minute

Fluorul ar putea fi adăugat în apa care curge la robinet în toată Marea Britanie, după ce șefii sistemelor de sănătate au concluzionat că va reduce cariile dentare.

Estimările Public Health England arată că adăugarea unei cantități mai mari în apă ar reduce cariile cu 17%, în rândul copiilor din familiile cu venituri peste medie, și cu 28% în rândul celor mai săraci, scrie The Guardian, citat de Spotmedia.

Medicii au declarat că nu există dovezi că forma ionizată a elementului fluor ar genera cancer și au criticat sugestiile „exagerate și nedovedite” cu privire la riscurile pentru sănătate.

”Ca în orice domeniu al medicinei și al sănătății publice, orice intervenție presupune atât riscuri, cât și beneficii.

Există, fără dubiu, o problemă în ceea ce privește cariile dentare în Marea Britanie și o inegalitate care trebuie rezolvată. Fluorizarea apei ar putea reduce această problemă des întâlnită.

În schimb, există dovezi științifice solide că fluorizarea apei este o intervenție de sănătate publică eficientă, care poate reduce prevalența cariilor dentare și poate îmbunătăți sănătatea orală în țară.

Ar trebui văzută ca o strategie complementară, nu un substitut pentru alte metode eficiente menite să crească aportul de fluor”, se arată în raportul publicat joi de autoritățile medicale din Marea Britanie.

Problema cariilor dentare, vizibilă mai ales la copii

Cariile dentare reprezintă principala cauză de spitalizare pentru copiii cu vârste între cinci și nouă ani, în Marea Britanie.

În 2019, 23% dintre copiii de cinci ani din Anglia și 26,5% dintre cei cu vârste cuprinse între 4 și 5 ani din Scoția au suferit din cauza cariilor dentare.

Autoritățile locale trebuie să decidă acum dacă vor sau nu să adauge fluor în apa potabilă. Iar o astfel de decizie ar putea deschide ușa către o utilizare pe scară largă a acestei soluții pentru întreaga țară.

Concluziile sunt susținute și de Sajid Javid, ministrul Sănătății din UK.

În Anglia, doar 5,8 milioane de oameni beau apă îmbogățită cu fluor: mai exact, în zonele unde aceasta este fluorizată natural.

În alte țări, precum SUA, Brazilia, Australia, Canada, Spania, Coreea de Sud și Noua Zeelandă, ultilizarea apei potabile îmbogățite cu fluor este ceva comun.

Organizația Mondială a Sănătății recomandă o limită de siguranță de două ori mai mare decât schema propusă în UK, iar autoritățile locale spun că nivelurile de fluor vor fi urmărite cu atenție de către experți.

The British Dental Association (BDA) a primit cu bucurie propunerea autorităților medicale în acest sens.

”Fiecare dentist va fi recunoscător medicilor care au recunoscut impactul benefic pe care fluorizarea apei l-ar putea avea asupra sănătății orale a populației. Cu toate acestea, fără investiții, rămânem doar la teorie. Investițiile în acest segment se vor recupera singure, iar miniștrii trebuie să arate că sunt dispuși să profite de acest moment. Avem nevoie de o abordare integrată. Covid a tăiat accesul a milioane de oameni la îngrijire medicală, iar inegalitățile au tendința să se adâncească”, a declarat Eddie Crouch, directorul BDA.

Și fundația pentru sănătatea orală ”The Oral Health Foundation” susține din plin această inițiativă.

O discuție mai veche

Disputa privind adăugarea sau nu a acestui mineral în rezervele de apă a început, de fapt, în urmă cu mult timp.

Încă din 2014, Public Health England a cerut autorităților din Anglia să adauge fluor în apa potabilă pentru a îmbunătăți sănătatea dentară a populației.

În Australia, dentiștii și doctorii din Queensland au raportat o răspândire îngrijorătoare a fenomenului cariilor dentare în rândul copiilor și vârstnicilor în 2019, în acele zone ale statului care au refuzat să fluorizeze rezervele de apă potabilă.

Copiii indigeni, care trăiesc majoritatea în comunități fără apă fluorizată, au o rată de 70% de apariție a cariilor dentare. Rata era de 55% printre copiii cu vârste între 5 și 15 ani din Queensland.

În 2016, agenția de sănătate australiană a ieșit public și a afirmat că adăugarea acestui mineral în apa potabilă nu scade IQ-ul celor care o beau, nu cauzează cancer și nu are alte efecte negative asupra sănătății oamenilor. Concluzia a fost prezentată după analizarea a peste 3.000 de studii în domeniu.


Google News  Fiți la curent cu ultimele noutăți! Urmăriți AFACERI.news și pe Google News!