Marii cumpărători de cafea sunt pe pierdere, deoarece fermierii columbieni nu pot să livreze

,
Autor:    -  
coffee, coffee beans, beans
Fotografie de Couleur pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Fermierii din Columbia, al doilea cel mai mare producător de cafea arabica din lume, nu au reușit să livreze până la 1 milion de saci de cafea în acest an, sau aproape 10% din recolta țării, lăsând exportatorii, comercianții și prăjitorii să se confrunte cu pierderi accentuate, au declarat pentru Reuters surse din industrie.

Prețurile mondiale ale cafelei au crescut cu 55% în acest an, în principal din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile din Brazilia, producătorul de top, determinând fermierii columbieni să renunțe la acordurile realizate atunci când prețurile erau mult mai mici, pentru a revinde cafeaua la tarife mai mari.

“Comercianții sunt neplătiți, este o harababură. Dacă seceta continuă (în Brazilia), este posibil să ajungem la 300 de cenți (pe livra de cafea). Va fi haos”, a spus un dealer de cafea.

El a spus că prăjitorii mondiali de top intenționează să schimbe branding-ul cafelei lor de „produs de origine unică din Columbia”, din cauza greutăților la aprovizionare.

Problemele cu livrările la un producător important precum Columbia pot exacerba creșterea prețurilor pe piețele mondiale, deși acestea ar fi temporare, deoarece cafeaua există și va fi prezentă pe piețe odată ce va fi revândută.

Fermierii columbieni spun că vor livra cafeaua la sfârșitul acestui an sau anul viitor, dar cumpărătorii nu sunt convinși.

Mulți dintre aceștia aleg acum să stopeze pierderile și să anuleze achizițiile, mai degrabă decât să aștepte și să riște pierderi mai mari dacă fermierii tot nu livrează anul viitor și prețurile cresc în continuare, potrivit unui comerciant din domeniu.

El a spus că mai multe case de comerț de la nivel mondial se așteaptă la pierderi de 8-10 milioane de dolari fiecare pentru cafeaua nelivrată, în timp ce federația producătorilor de cafea din Columbia, FNC, care reprezintă fermierii, dar este responsabilă și de 20% din cei 12,5 milioane de saci de cafea exportați anual din țară, se confruntă cu pierderi și mai mari.

“Peste 1 milion de saci de cafea columbiană au fost vânduți înainte ca piața să înceapă să crească, la mijlocul lunii mai”, a spus comerciantul. “Dacă lucrezi pentru o casa de comerț multinațională, șeful tău va spune că trebuie să ne asumăm pierderile”.

Șeful FNC, Roberto Velez, a confirmat pentru Reuters că țara se confruntă cu imposibilitatea de a livra cafea pe scară largă.

“Pot să vă spun că sunt puțini exportatori columbieni care nu suferă (din cauza neîndeplinirii obligațiilor). Toate marile case comerciale și, de asemenea, federația ca exportator major, cu toții suferim (pierderi)”, a spus el. „Când un cultivator nu livrează, întregul lanț se blochează, pierzând bani”, a adăugat el.

Comercianții au declarat pentru Reuters că federația a dat fermierilor columbieni cel puțin încă un an să livreze cafeaua – o mișcare care ar putea obliga profesioniștii din industrie să se adreseze guvernului pentru fonduri de ajutorare, dacă fermierii tot nu livrează la timp.


Google News  Fiți la curent cu ultimele noutăți! Urmăriți AFACERI.news și pe Google News!