FMI o ține în funcție pe Kristalina Georgieva, în ciuda acuzațiilor de manipulare de date


Autor:    -  
Georgieva
Kristalina Georgieva. Sursa foto: Jason Alden / Bloomberg.

Timp de citire: 2 minute

Kristalina Georgieva va rămâne în funcția de șefă a Fondului Monetar Internațional, după ce Comitetul Executiv al instituției a examinat acuzațiile care i se aduc, potrivit cărora ar fi făcut presiuni asupra personalului Băncii Mondiale pe vremea când era director executiv al acesteia pentru a manipula date în beneficiul Chinei. Decizia s-a luat la finalul unor întâlniri lungi și încinse între membrii Comitetului Executiv, notează Bloomberg.

Soarta Kristalinei Georgieva – economistă din Bulgaria, prima șefă a FMI care provine dintr-o țară cu o piață emergentă – se afla în suspans din 16 septembrie, când un raport redactat de firma de avocatură WilmerHale și comandat de Banca Mondială, angajatorul său anterior, o acuza că făcuse presiuni asupra subordonaților săi să faciliteze Chinei o poziție mai bună în influentul raport ”Doing Business” elaborat de Banca Mondială.

Într-o declarație publicată luni seara, consiliul FMI a declarat că dovezile prezentate ”nu au demonstrat în mod concludent” că Georgieva a jucat un rol ”necorespunzător” în ceea ce privește China, în timpul mandatului său la Banca Mondială.

”După ce a analizat toate dovezile prezentate, consiliul executiv își reafirmă încrederea deplină în conducerea directorului general și în capacitatea de a-și îndeplini în mod eficient atribuțiile. Consiliul are încredere în angajamentul directorului general de a menține cele mai înalte standarde de guvernanță și integritate în cadrul FMI ”, se arată în declarație.

Multitudinea preocupărilor urgente cu care se confruntă economia globală, alături de proverbiala lipsă a apetitului pentru schimbările intempestive de la conducerea instituției, au influențat probabil decizia în acest caz, a declarat Alicia Garcia Herrero, economist-șef pentru Asia-Pacific la compania Natixis SA și care a lucrat anterior la FMI.

Chiar și cu proaspătul vot de încredere pe care l-a primit, acuzațiile împotriva Georgievei și lupta ei ulterioară pentru a-și păstra funcția amenință să umbrească reuniunile anuale ale celor două instituții – care au început luni la Washington – într-un moment în care ambele au sarcina de a sprijini economiile mondiale prin intermediul unor fonduri de ajutorare pentru depășirea dificultăților cauzate de pandemie.

În ce privește taberele din interiorul Comitetului Executiv, presa internațională vorbește despre faptul că Franța, Germania, Italia și Marea Britanie s-au aliniat alături de China și Rusia pentru a pleda în favoarea ei, în timp ce doi dintre cei mai mari acționari ai fondului, SUA și Japonia, au cerut o analiză mai atentă a activității sale în cadrul Băncii Mondiale, pledând pentru sancționarea șefei FMI.


Google News  Fiți la curent cu ultimele noutăți! Urmăriți AFACERI.news și pe Google News!