Închide

Mega Image în biserică? Nu vă cruciți! Marele retailer transformă o biserică în supermarket. Unde se petrece nebunia?

Avatar
Gent Centrum 171 Sint Anna

Biserica Sfânta Ana din Gent, Belgia. Foto: Wikimedia

Timp de citire: 2 minute

Grupul Delhaize, care deține Mega Image în România, deschide un supermarket într-o biserică din zona flamandă a Belgiei. Biserica nu mai fusese folosită de ani buni din lipsă de enoriași.

Grupul Delhaize a devenit proprietarul bisericii Sfânta Ana din orașul Gent (Belgia). În România, acest grup deține lanțul de magazine Mega Image. Așa că nu ar fi exclus să ne trezim cu vreun Mega Image în bisericile dezafectate de lipsa enoriașilor din localitățile depopulate.

Grupul Delhaize va fi proprietarul bisericii pentru 99 de ani, spune presa belgiană. După expirarea contractului de cesiune, biserica va intra din nou în posesia orașului.

Delhaize și-a dezvăluit planurile pentru un supermarket în biserică în urmă cu peste 4 ani. Opozanții au epuizat acum toate posibilitățile de a împiedica deschiderea unui magazin.

“Acesta va fi primul supermarket dintr-o biserică din Flandra”,

spunea în 2018 purtătorul de cuvânt al Delhaize, Roel Davis, citat de Gloria TV.

„Credem că este o mare onoare că orașul Gent a ales proiectul nostru. Prin urmare, vom realiza planurile cu mare respect pentru mediul înconjurător. Mai mult, este o coincidență faptul că biserica a fost construită în 1867, exact anul în care am început noi afacerea.”

Delhaize a fost candidat pentru că nu există încă un supermarket Delhaize în această regiune. Dar acesta nu este un supermarket ca oricare altul.

„Este mai mult despre o hală de piață decât despre un magazin tradițional cu rafturi și raioane”,

spune consilierul Christophe Peeters (Open VLD).

“A fost, de asemenea, singurul din cele cinci proiecte care a ținut cont de forma monumentală de bazilică a bisericii protejate. Până la urmă, nu există coridoare. Heritage Care a insistat că volumul a fost păstrat și nu s-a lucrat cu platouri și podele. Juriul , care a fost format și din arhitectul orașului, a găsit în unanimitate această propunere cea mai bună dintre cele cinci. Va fi cea mai modernă și mai prietenoasă versiune care va exista la acel moment”,

spunea atunci Roel Davis.

Reprezentanții grupului spun că vor respecta identitatea bisericii și nu vor instala publicitatea stridentă pe fațada clădirii.

Pentru renovarea completă a clădirii, Delhaize a obținut o subvenție de 3 milioane de euro.

Delhaize a primit aprobare de acum 4 ani, iar Biserica Sfânta Ana este goală de câțiva ani. În urmă cu patru ani, autoritățile orașului Gent au aprobat planurile lanțului de supermarketuri de a deschide un supermarket în clădirea protejată.

scroll to top