Închide

Meniu oficial | La summit-ul NATO de la Madrid, ”salata rusească” a fost la mare căutare

Avatar
Boiled potatoes near traditional russian salad

Cartofi fierți și salată rusească. Fotografie de Karolina Grabowska pe Pexels

Timp de citire: < 1 minut

În timp ce așteptau sosirea președintelui american Joe Biden și a altor lideri mondiali la summit-ului NATO organizat în aceste zile la Madrid, oficialii și jurnaliştii internaționali s-au frecat la ochi când au citit meniul restaurantului cu circuit intern care le-a fost pus la dispoziție: secțiunea de ”salate” a meniului este deschisă de ”salata rusească”, scrie publicația Euractiv.com.

Varianta spaniolă a salatei rusești este un amestec de mazăre, cartofi, morcovi și maioneză, fiind o prezență constantă în meniurile restaurantelor spaniole. Totuși, înaintea unui summit NATO la care toată lumea se așteaptă ca Rusia să fie catalogată drept principala amenințare la securitatea Alianței Nord-Atlantice, în cadrul noului său concept strategic, prezența salatei rusești în meniu a provocat consternare.

”Salata rusească la un summit NATO? Sunt puțin surprins de această alegere”, a declarat jurnalistul spaniol Iñaki López pentru publicația La Sexta.

Popularitatea salatei rusești a contat mai mult decât originea sa, așa încât cantitatea preparată de restaurantul de la summit-ul NATO s-a epuizat destul de rapid.

Meniul oferit la banchetul de marți seara organizat la celebrul palat baroc Santa Cruz din centrul capitalei Spaniei marți seara, la care au fost invitați miniștrii Apărării și de Externe, a fost conceput cu mai multă grijă la sensibilitățile geopolitice ale momentului.

De pildă, celebrul bucătar spaniol José Andrés, cel care a coordonat elaborarea meniului de la Santa Cruz, devenit celebru după ce a apărut în serialul Netflix ”Chef’s Table”, le-a servit invitaților clasicele ”tapas” spaniole, dar a avut grijă să includă în meniu și o ”salată ucraineană”, inventată chiar de el în ultimele luni, pe care o servește și în restaurantele sale din Spania.

scroll to top