Închide

Messi, Ronaldo, păzea! Artemis vrea să câștige RoboCup 2023 și are toate șansele să o facă

Avatar
Artemis+humanoid+robot+kicking+a+soccer+ball+romela+at+ucla Hero

Sursa foto: RoMeLa/UCLA.

Timp de citire: 3 minute

Școala de Inginerie Samueli din cadrul Universității din Los Angeles, California (UCLA) a dezvoltat un program inovator de robotică, numit ”Tehnologie Robotică Avansată pentru Mobilitate și Stabilitate Îmbunătățite”, numit ARTEMIS (după acronimul ”Advanced Robotic Technology for Enhanced Mobility and Improved Stability”), în cadrul căruia a fost produs prototipul unui robot umanoid de ultimă generație, capabil să joace fotbal, anunță universitatea californiană, citată de Interesting Engineering.

Robotul își va face debutul în arena internațională în această vară, la Bordeaux, în Franța, unde va participa la un meci de fotbal în cadrul RoboCup 2023, se arată în comunicatul citat.

Principalele inovații sunt capacitatea sa excelentă de a-și păstra echilibrul în timpul mersului pe teren accidentat și aceea de a alerga, imitând la perfecție alergarea umană, așadar având simultan ambele picioare ridicate de la sol în timpul alergării, a explicat Dennis Hong, profesor de inginerie mecanică și aerospațială la UCLA și director al Laboratorului de Robotică și Mecanisme al universității (RoMeLa):

”Este primul robot de acest fel din lume”, spune el.

Dispozitivele de acționare care pun în mișcare robotul au fost special create pentru a funcționa la fel ca țesuturile musculare umane, mai adaugă cercetătorii. Spre deosebire de actuatoarele obișnuite, rigide, care sunt utilizate în cea mai mare parte a roboților umanoizi realizați până acum, actuatoarele lui ARTEMIS sunt elastice.

De asemenea, actuatoarele roboților obișnuiți sunt acționați cu preponderență hidraulic, în timp ce ARTEMIS are actuatoare acționate electric.

Întrucât, în general, sistemele hidraulice pot prezenta scurgeri accidentale de fluide, ARTEMIS funcționează mai curat, mai silențios și mai eficient decât roboții care folosesc actuatoare hidraulice.

Robotul a fost dezvoltat ca robot umanoid de uz general de către cercetătorii de la RoMeLa, care au ținut să îi îmbunătățească locomoția bipedă în condiții de teren denivelat.

”Părinții” lui spun că ARTEMIS poate să sprinteze, să sară și să umble pe suprafețe de teren neuniform și instabil. Are 1,80 metri înălțime și o greutate de numai 38,5 de kilograme. Chiar și la o asemenea ”siluetă”, ARTEMIS arată o robustețe impresionantă, putându-și menține stabilitatea chiar și dacă este împins violent.

Potrivit cercetătorilor de la UCLA, viteza obișnuită în mers a lui ARTEMIS a atins 2,1 m/s (7,5 km/h) în timpul testelor de laborator. Pentru un alergător sau chiar pentru un fotbalist, este o viteză extrem de modestă, însă performanța îl face, oricum, cel mai rapid robot umanoid din lume.

Potrivit celor de la UCLA, ARTEMIS este doar al treilea robot umanoid creat și omologabil ca atare, dar și primul care a fost creat într-un mediu academic.

ARTEMIS face antrenamente intense pentru RoboCup

Studenți care au participat la crearea lui, l-au testat pe ARTEMIS în plimbări de rutină prin campusul UCLA pentru a-l pregăti pentru RoboCup, urmând ca, în săptămânile următoare, să îi evalueze în detaliu abilitățile de alergare și calitățile fotbalistice.

RoboCup este o cunoscută conferință științifică internațională, dedicată celor mai noi descoperiri în materie de roboți, în cadrul căreia aceștia își dezvăluie abilitățile în diferite categorii.

”Suntem foarte încântați să îl scoatem pe ARTEMIS la plimbare, pentru testare pe teren, chiar aici, în campusul UCLA, în văzul tuturor. Este o oportunitate grozavă de a promova știința, tehnologia, ingineria și matematica unui public mult mai larg”, a transmis Hong în comunicatul de presă.

Pentru dezvoltarea lui ARTEMIS, 232 de persoane au contribuit cu donații de peste 118.000 de dolari printr-o campanie de crowdfunding organizată de UCLA. O altă parte a finanțării a fost asigurată printr-un grant al Biroului de Cercetare Navală (Office of Naval Research), o organizație din cadrul Departamentului de Marină al Statelor Unite responsabilă pentru programele de știință și tehnologie ale Marinei și ale Corpului Marin ale SUA.

scroll to top