Închide

Miercurea stranie | Petrolul, la minimul ultimelor 6 luni, gazele naturale ating noi maxime

Avatar
Titei Gaz Natural

Foto: thebalance.com

Timp de citire: 4 minute

Preţurile gazelor europene au crescut din nou miercuri, după o întârziere apărută în procesul de aprobare a unei noi conducte majore din Rusia, Nord Stream 2, despre care surse guvernamentale germane au spus că ar putea să nu fie pusă în funcţiune până în martie anul viitor, transmite Reuters. În aceeași zi, petrolul a atins un minim al ultimelor 6 luni.

Autoritatea de reglementare a energiei din Germania a suspendat marţi procesul de punere în funcţiune a conductei Nord Stream 2, diminuând speranţa că va furniza o cantitate semnificativă de gaze Europei în lunile cruciale de iarnă.

Întârzierile în procesul de aprobare au provocat temeri că Europa, care primeşte o treime din necesarul de gaze din Rusia, s-ar putea confrunta cu întreruperi de energie electrică din cauza livrărilor scăzute.

Nord Stream 2 s-a confruntat cu o opoziţie puternică din partea Statelor Unite şi a unor state europene, care spun că gazoductul va face Europa să depindă prea mult de Rusia pentru gaze. Însă alte guverne europene spun că noua legătură este vitală pentru asigurarea aprovizionării cu energie, preţurile mai mari amplificând deja inflaţia.

Miercuri, preţul gazului pe termen de o lună din Olanda, considerat de referinţă pentru Europa, a crescut cu 8%, până la 101,60 euro pe megawat-oră (MWh). Contractul a crescut cu aproape 60% în noiembrie, deşi este încă cu mult sub un vârf de 155 de euro atins pe 6 octombrie.

”Mă aştept ca punerea în funcţiune a Nord Stream 2 să fie amânată până în martie 2022”,

a declarat o sursă guvernamentală germană pentru Reuters.

Preţul gazelor cu librare la începutul anului viitor a crescut şi el, piaţa nu se aşteaptă acum la fluxuri majore prin Nord Stream 2 până la sfârşitul sezonului de încălzire de iarnă, moment în care cererea ar atinge deja vârful.

Contractele din Olanda pentru gazele cu livrare în ianuarie au crescut cu 7,8%, până la 101,61 euro pe MWh, în timp ce contractele britanice pentru gazele cu livrare în primele trei luni din 2022 au crescut cu aproape 12%, până la 2,45 lire sterline.

Guvernele europene se străduiesc să atenueze impactul preţurilor mari ale gazelor pentru consumatori şi întreprinderi cu măsuri precum plafonarea preţurilor şi subvenţii.

Preţurile mai mari ale energiei în Europa şi în întreaga lume influenţează deja inflaţia, ceea ce, la rândul ei, ar putea împinge factorii de decizie să majoreze ratele dobânzilor mai devreme decât era de aşteptat.

Datele publicate miercuri au arătat că ratele inflaţiei atât în ​​Uniunea Europeană, cât şi în Marea Britanie au depăşit 4% în octombrie, mai mult decât dublul ţintelor băncii centrale, preţurile la gaze plătite de consumatorii britanici, de exemplu, crescând vertiginos, cu 28%.

Preţurile gazelor din Europa sunt, de asemenea, susţinute de o scădere a exporturilor în această săptămână din Norvegia, un alt furnizor cheie pentru Marea Britanie şi UE, din cauza lucrărilor de întreţinere la infrastructura sa.

Autoritatea de reglementare a energiei din Germania a declarat că a oprit certificarea Nord Stream 2, deoarece consorţiul din Elveţia din spatele conductei trebuia să înfiinţeze o filială germană în conformitate cu legislaţia germană, pentru a obţine o licenţă de operare.

Adăugând la îngrijorările legate de posibilele întreruperi ale exporturilor de gaze din Rusia, liderul belarus Alexandr Lukaşenko a avertizat că ar putea închide o conductă care livrează gaze ruseşti în UE.

Fluxurile prin conducta Yamal-Europe în Germania, la punctul de contorizare Mallnow de la graniţa cu Polonia, au avut miercuri un volum orar de peste 12.500.000 de kilowaţi-oră (kWh) , aproximativ la fel ca cel de marţi, arată datele.

PETROLUL se ieftinește dramatic

Preţurile petrolului au scăzut miercuri la minimul ultimelor şase săptămâni, continuând evoluţia descendentă din ultimele zile, după ce OPEC şi Agenţia Internaţională pentru Energie (AIE) au avertizat cu privire la iminenţa unei oferte excesive, pe măsură ce numărul mai mare al cazurilor de Covid-19 în Europa amplifică riscurile pentru redresarea cererii, transmite Reuters.

Piaţa ignorat o scădere neaşteptată a stocurilor de ţiţei din SUA, deoarece comercianţii încep să se aştepte ca oferta să crească în curând, în timp ce administraţia Biden încearcă să intervină mai agresiv pentru a reduce costurile carburanţilor.

Contractele futures pentru ţiţeiul Brent au scăzut cu 1,36 dolari, sau 1,7%, la 81,05 dolari pe baril.

Contractele futures pentru ţiţeiul West Texas Intermediate (WTI), de referinţă pe piaţa americană, au scăzut cu 2,40 dolari, sau 2,4%, la 78,36 dolari pe baril.

AIE şi Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol au declarat săptămâna aceasta că oferta ar putea creşte în următoarele luni, OPEC şi aliaţii săi – cunoscuţi ca OPEC+ – încercând să menţină o creştere constantă a producţiei.

Alte naţiuni, inclusiv Statele Unite, au cerut ca OPEC+ să mărească mai rapid producţia.

Marţi, secretarul general al OPEC, Mohammad Barkindo, a declarat că grupul vede semne ale unui surplus de aprovizionare cu petrol de luna viitoare, adăugând că membrii şi aliaţii săi vor trebui să fie ”foarte, foarte precauţi”.

Noile valuri de cazuri de Covid-19 în Europa au determinat unele guverne să reimpună restricţii, inclusiv Austria, care a ordonat carantinarea persoanelor nevaccinate.

”Până acum impactul a fost neglijabil… Există riscul ca situaţia să escaladeze şi ca nivelurile de mobilitate să fie grav subminate în următoarele luni”,

a spus Stephen Brennock, analist la firma de brokeraj PVM.

AIE a declarat că producţia de petrol din SUA ar urma să crească din nou în 2022, creşterea reprezentând aproximativ 60% din prognoza sa privind un avans al ofertei din afara OPEC de 1,9 milioane de barili pe zi (bpd).

scroll to top