Închide

Ministrul Energiei: Proiectul de Retehnologizare a Unităţii 1 CNE Cernavodă avansează

Avatar
Camera De Comanda1

Camera de comandă a centralei de la Cernavodă. Sursa foto: Nuclearelectrica.

Timp de citire: < 1 minut

Virgil Popeswcu, ministrul Energiei, a anunțat că avansează proiectul de Retehnologizare a Unităţii 1 a Centralei Nucleare de la Cernavodă, iar aceasată operaţiune va prelungi durata de funcţionare cu 30 de ani.

”SN Nuclearelectrica SA a selectat compania Candu Energy Inc., membră a Grupului SNC-Lavalin (TSX: SNC), pentru a efectua lucrări suplimentare de pre-proiect pentru reactorul CANDU al Unităţii 1 de la Cernavoda, înainte de prelungirea duratei de viaţă a acestuia”, scris Virgil Popescu, pe Facebook.

Potrivit ministrului Energiei, retehnologizarea va prelungi durata de funcționare a reactorului Unității 1 cu încă 30 de ani, până în anul 2060.

”În cadrul acordului pe doi ani, în valoare de aproximativ 65 de milioane de dolari, SNC-Lavalin va efectua servicii de inginerie de lungă durată și de inginerie front-end, în vederea pregătirii viitorului proiect de retehnologizare a Unității 1 CNE Cernavoda. Retehnologizarea va prelungi durata de funcționare a reactorului Unității 1 cu încă 30 de ani, până în anul 2060.”, a mai transmis ministrul.

De asemenea, ministrul a precizat că începând cu anul 2029, prin retehnologizarea Unității 1 vor fi livrați anual aproximativ 5,5 milioane MWh de energie curată.

Începând cu anul 2029, prin retehnologizarea Unității 1, în SEN (Sistemul Energetic Național) vor fi livrați anual aproximativ 5,5 milioane MWh de energie curată, accesibilă, iar peste 5 milioane de tone de CO2 vor fi evitate anual, timp de încă 30 de ani.
Da, decarbonizare fără energie nucleară nu se poate! Mă bucur că partenerii canadieni ne sunt în continuare aliati de încredere pentru obținerea independenței și securității energetice.
scroll to top