Închide

N-au mai rezistat: Leroy Merlin pleacă din Rusia și își mută activele pe numele managerilor

Avatar
Leroy Merlin Putin

Foto: Twitter/Daniel01868054

Timp de citire: 2 minute

Retailerul francez de bricolaj Leroy Merlin, parte a grupului de retail francez deținut de familia Mulliez, cu 45.000 de angajați în Rusia, intenționează să predea proprietatea operațiunilor din această țară către conducerea subsidiarei sale din Rusia și să părăsească piața, a anunțat vineri compania-mamă ADEO, citată de Reuters.

Leroy Merlin este deținut de familia Mulliez, care se află și în spatele lanțului francez de articole sportive Decathlon și al retailerului alimentar Auchan, ambele continuând să opereze în Rusia. Totuși, unele magazine Decathlon au fost nevoite să se închidă, temporar, din cauza problemelor de aprovizionare extrem de acute.

”Am demarat procesul de transfer și trebuie să transmitem proiectul autorităților relevante din Rusia. În termeni concreți, managementul nostru local va iniția discuții care ar putea dura câteva luni”, a spus șeful ADEO.

Întrucât tranzacția este supusă aprobării autorităților ruse, detaliile financiare nu sunt disponibile deocamdată. De asemenea, nu se poate spune dacă retailerul va continua să opereze sub marca Leroy Merlin sau nu, potrivit declarației unui purtător de cuvânt al companiei.

Anunțul vine în contextul în care firmele occidentale, de la McDonald’s și Starbucks, la Deutsche Bank și Shell, s-au retras din Rusia sub presiunea clienților și a guvernelor din țările de origine de a impune Moscovei o povară economică din cauza invadării Ucrainei. Sancțiunile occidentale impuse Rusiei au complicat, de asemenea, derularea afacerilor în această țară.

La finalul lunii martie 2022, la puțin peste o lună de la invadarea Ucrainei de către trupele rusești, directorul general al companiei ADEO, compania-mamă a Leroy Merlin, Philippe Zimmermann, a susținut că retragerea rețelei de magazine din Rusia ar însemna ”lăsarea pe drumuri” a 45.000 de angajați, care reprezintă peste 100.000 de persoane din familiile lor.

Aceștia ar fi victimele unei decizii determinate de un război pe care nu ei l-au început, mai spunea Zimmermann.

Șeful Leroy Merlin a mai menționat că închiderea magazinelor nu este un pas juridic întemeiat, este unul iresponsabil și că ”nu există motive să nu mai fim utili rușilor, care au nevoie de reparații, termoizolare, siguranță, protecție și iluminarea caselor”.

scroll to top