Închide

Ne dăm pe net în dorul lelii: România, din nou pe ultimul loc în UE la folosirea internetului în educație

Avatar
Mobile Office Workspace

Fotografie de Maya Maceka pe Unsplash

Timp de citire: 2 minute

Datele Biroului European de Statistică – Eurostat – aferente anului trecut arată că 30% dintre utilizatorii de internet din UE cu vârste cuprinse între 16 și 74 de ani au declarat că au făcut un curs online sau au utilizat materiale de învățare online în cele trei luni anterioare sondajului. Procentajul din România este de trei ori mai mic decât media UE, țara noastră fiind, la mare distanță, pe ultimul loc al clasamentului.

3 din 10 europeni au utilizat anul trecut internetul în scopuri educaționale (cursuri online sau materiale de învățare online), cu 2 puncte procentuale mai mult decât cu un an mai devreme, potrivit datelor Eurostat (28% în 2022).

Cea mai mare pondere a fost înregistrată în Olanda, unde 54% de utilizatori de internet au făcut un curs online sau au utilizat materiale de învățare online. Pe locurile următoare, s-au clasat Finlanda (53%), Suedia (48%), Spania (47%) și Estonia (45%).

La polul opus, cursurile online sau utilizarea de materiale didactice online nu erau foarte frecvente în România (sub 10%), Cipru (16%), Bulgaria și Grecia (ambele 17%) și Polonia (18%).

Online Education 240124
Ponderea persoanelor care au făcut cursuri online sau au consultat materiale didactice online, % din totalul utilizatorilor de internet. Date comparative aferente anilor 2022 și 2023. Sursa: Eurostat.

În general, participarea la educația online în 2023 a crescut în comparație cu 2022. Ponderea persoanelor care fac cursuri online sau utilizează materiale de învățare online a crescut în majoritatea țărilor UE, cea mai mare creștere fiind înregistrată în Olanda (+12 pp), Suedia (+7 pp) și Malta, Estonia și Croația (toate trei +5 pp). Scăderi au fost observate în Grecia (-12 pp), Cipru (-5 pp), Austria și Slovenia (ambele -2 pp).

scroll to top