Nemții de la Rheinmetall vizează înființarea unui consorţiu european al industriei de armament

, ,
Autor:    -  
German Leopard 2A6 🇩🇪 🇳🇱More info insta @cobitanks
Fotografie de Schildpaddie pe Unsplash

Timp de citire: 3 minute

Gigantul industrial german Rheinmetall a lansat recent ideea formării unui consorţiu european de arme pentru a concura mai bine cu rivalii americani, grupul german expunându-și ambiţiile globale într-o industrie în plină expansiune, transmite agenția Reuters, citată de News.ro.

Compania, un beneficiar major al creşterii cheltuielilor pentru apărare după invazia Rusiei în Ucraina în 2022, estimează venituri record de peste 10 miliarde de euro (11 miliarde de dolari) în acest an şi un portofoliu de comenzi de 60 de miliarde de euro.

”Vrem să devenim un jucător la nivel mondial şi, în prezent, putem face asta pe cont propriu datorită fluxului nostru de numerar bun”, a declarat CEO-ul Armin Papperger la o întrunire a asociaţiei reporterilor de afaceri WPV la Düsseldorf.

El a spus că Rheinmetall va încerca să continue cu propriile achiziţii în Statele Unite, dar a sugerat şi crearea unui ”consorţiu mare” de companii europene de apărare.

”Cred că ar avea sens să înfiinţăm o casă de sistem europeană care să aibă o cifră de afaceri de aproximativ 30-35 de miliarde (de euro), astfel încât să putem concura cu americanii, asta este cu siguranţă posibil”, a spus Papperger.

El a arătat că alţi jucători importanţi din Europa sunt Leonardo, care are o capitalizare de piaţă semnificativ mai mică decât Rheinmetall, şi KNDS din Franţa, dar nu a dat nicio informaţie despre vreo discuţie pentru a crea un posibil consorţiu.

Papperger a adăugat că în prezent nu există discuţii între Rheinmetall şi Thyssenkrupp din Germania, care caută investiţii în divizia sa navală.

În Statele Unite, Papperger consideră că Rheinmetall are şanse mari să câştige un contract pentru dezvoltarea unui succesor al vehiculului de luptă Bradley într-un proiect care ar putea valora mai mult de 45 de miliarde de dolari.

Totodată, a sugerat că cea mai mare parte a comenzilor de echipare a armatei germane cu noi vehicule de luptă vor merge în Finlanda, unde compania de apărare Patria conduce dezvoltarea unui vehicul blindat 6×6 care va fi folosit şi de Finlanda, Suedia şi Letonia.

Guvernul cancelarului german Olaf Scholz a lansat în 2022 un fond special de apărare de 100 de miliarde de euro, în ceea ce a descris drept ”Zeitenwende” sau un punct de cotitură pentru a-şi creşte cheltuielile militare după atacul Rusiei asupra Ucrainei.

Cu toate acestea, Papperger a spus că este nevoie de încă 30 de miliarde de euro pe an.

”Dacă aceste 30 de miliarde de euro nu sunt investite… atunci va eşua”, a spus el.

Papperger a spus că Rheinmetall lucrează mai profitabil şi a prezis că valoarea sa de piaţă ar putea creşte la aproximativ 50 de miliarde de euro, de la 22 de miliarde de acum, deşi nu a dat un interval de timp.

Rheinmetall, noul proprietar al companiei Automecanica Mediaș

Săptămâna trecută, Consiliul Concurenței a autorizat operațiunea prin care Rheinmetall Landsysteme GmbH intenționează să preia compania Automecanica Mediaș SRL și subsidiara acesteia, Atelierele Speciale Autocamioane Mediaș. Fabrica din județul Sibiu va avea un rol-cheie în pregătirea operațională a vehiculelor de luptă folosite în Ucraina, potrivit Rheinmetall.

Această achiziție întărește prezența companiei din Düsseldorf în Europa Centrală, deschizând ușa către noi clienți din țări din regiune cu potențial substanțial de vânzări, potrivit unui comunicat al companiei germane.

Rheinmetall are deja activități în alte două țări de pe flancul estic al NATO, Ungaria și Lituania.

Rheinmetall cooperează cu Automecanica din 2022, când cei doi parteneri și-au unit forțele pentru a opera o unitate de întreținere și reparații pentru vehicule militare în Satu Mare.

Mai mult, în decembrie 2023, statul român a atribuit companiei germane o comandă majoră de apărare aeriană în valoare de 328 de milioane de euro.

Prin Rheinmetall Landsysteme GmbH, Grupul va deține un pachet de 72,5% din acțiunile Automecanica Mediaș, care va opera în România sub numele Rheinmetall Automecanica SRL.

Restul acțiunilor din companie vor rămâne unor acționari privați.

Achiziția constituie o nouă extindere a rețelei globale de producție de vehicule a Rheinmetall, care include deja fabrici în Statele Unite, Canada, Australia, Regatul Unit, Austria, Țările de Jos și Germania.

Cu sediul central în Düsseldorf, Germania, Rheinmetall AG este o întreprindere de înaltă tehnologie cu aproximativ 34.000 de angajați în 139 de locații din întreaga lume.

Grupul a avut vânzări în 2022 de 6,4 miliarde de euro.


Google News  Fiți la curent cu ultimele noutăți! Urmăriți AFACERI.news și pe Google News!