Închide

Nimic nu se schimbă, totul se amână: Guvernul – aceeași ofertă, sindicatele – aceeași reacție; greva continuă

Avatar
Fsli Greva 1

Sursa foto: Federația Sindicatelor Libere din Învățământ / Facebook.

Timp de citire: 2 minute

Guvernul a pregătit o Ordonanţă de Urgenţă care va asigura majorări ale veniturilor personalului didactic, didactic auxiliar şi nedidactic, potrivit declarațiilor făcute duminică la prânz de purtătorul de cuvânt, Dan Cărbunaru. În realitate, este vorba despre exact aceeași ofertă prezentată și zilele trecute, pe care sindicatele o respinseseră deja. Ca atare, așa cum era de așteptat, oferta a fost respinsă din nou, iar greva în educație va continua. Despre riscul amânării examenelor de final de an și ciclu de învățământ, sindicaliștii au declarat că ”este posibil orice”.

Declaraţiile au loc în contextul în care luni ar urma să înceapă înscrierile pentru examenul de Bacalaureat.

”Este un efort bugetar care depăşeşte suma de 700 milioane lei, cu resurse europene, 410 milioane lei bani europeni din Programul Educaţie şi Ocupare pentru perioada din exerciţiul financiar 2021-2027, respectiv 313 milioane lei din bugetul naţional”, a spus Dan Cărbunaru, în declarația făcută duminică și citată de News.ro.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Executivului, noua Ordonanță va prevede că toți angajații din învățământ vor primi bani în mod diferențiat:

  • 2.500 de lei primă de carieră didactică sau primă de compensare până la noua grilă de salarizare pentru personalul didactic, în două tranșe, în iunie și octombrie;
  • 1.000 de lei pentru personalul nedidactic.

”Este un nou pas că Guvernul tratează cu mare seriozitate nevoile reale din educație. De luni ministrul Muncii începe dialogul cu sindicatele din educație pentru noile grile din viitoarea lege a educației”, a adăugat el.

Jurnaliștii prezenți la declarația de la Palatul Victoria au sesizat că este vorba despre aceeași ofertă cu care Guvernul venise în cursul săptămânii și pe care sindicatele din educație o respinseseră deja cu fermitate, așa că întrebarea a fost evidentă: ”De ce veniți din nou cu aceeași propunere?”

”Nu e o propunere, e o măsură. Acest guvern continuă să rezolve din inechități și să vină cu lucruri concrete pentru completarea acestor venituri. Nu sunt doar promisiuni, oferte, ci măsuri concrete pe care le implementăm”, a fost răspunsul lui Dan Cărbunaru.

Sindicatele: ”Sfidare! Greva continuă!”

Reacția sindicatelor a fost promptă: greva continuă!

Liderul Federației Sindicatelor din Educație (FSE), Marius Nistor, a declarat, pentru Hotnews.ro, că oferta Guvernului „nu înseamnă nimic”, astfel că răspunsul este clar:

”Răspunsul nostru este clar, este cel pe care l-am dat și joi, când am protestat în Piața Victoriei. Dacă erau onești, puteau începe discuțiile pe grila de salarizare înainte să declanșăm greva. Acum ne cheamă luni și vin cu aceeași ofertă respinsă. Colegii noștri au decis clar: greva continuă, acum nu sunt premise pentru schimbarea atitudinii legate de acest conflict de muncă. Le dăm întâlnire guvernanților marți, când vom ieși 20.000 de oameni în Piața Victoriei, iar de acolo vom pleca la Cotroceni. Îi învităm acolo, să coboare și să vorbească cu oamenii, să se uite în ochii lor si să le spună ce ne spun nouă și să vadă care va fi reacția”.

Întrebat despre riscul amânării examenului de bacalaureat şi al Evaluării Naţionale, Marius Nistor a răspuns:

”Este posibil orice atâta vreme cât avem un astfel de comportament din partea Guvernului.”

scroll to top