Închide

Noi sancțiuni UE: fără cărbune rusesc și încă 4 bănci rusești pe lista neagră. Nimic despre gaze

Avatar
Ursula Von Der Leyen 1

Sursa foto: Euronews / The Associated Press / Olivier Matthys,

Timp de citire: 2 minute

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat marți propunerea Comisiei privind al cincilea pachet de sancțiuni impuse Rusiei. Printre cele mai importante prevederi se numără interdicția importurilor de cărbune rusesc la nivelul UE în valoare de 4 miliarde de euro pe an și extinderea listei băncilor interzise la tranzacții cu încă patru entități financiar-bancare, anunță Euronews.

Măsura vine ca răspuns la presupusele crime fără discriminare din Bucha, o suburbie la nord-vest de Kiev, ale căror imagini extrem de tulburătoare au alimentat noi apeluri pentru un embargo al Uniunii Europene asupra materiilor prime energetice de proveniență rusească, principala sursă de venituri a Kremlinului, chiar dacă unele state membre rămân reticente în a face un pas atât de drastic.

”Acest pachet va reduce o altă sursă importantă de venituri pentru Rusia”, a declarat Ursula von der Leyen.

Noul pachet de sancțiuni UE, al cincilea în total, include și interdicția completă de la tranzacții pentru patru bănci rusești importante, inclusiv VTB, a doua ca mărime din țară.

Totuși, Sberbank și Gazprombank, prima și a treia în topul instituțiilor financiar-bancare din Rusia, nu se află pe lista sancțiunilor. Cele două bănci gestionează majoritatea plăților legate de energie.

Comisia a mai propus noi interdicții de export în valoare de 10 miliarde de euro care vizează sectoarele în care Rusia este considerată ”vulnerabilă”, cum ar fi tehnica de calcul, semiconductorii avansați și o serie de utilaje și echipamente electrice și de transport.

Alte măsuri au în vedere interzicerea accesului navelor deținute sau operate ruși în porturile UE, cu excepția transporturilor de produse alimentare, energetice sau cu ajutoare, precum și interdicții de import în valoare de 5,5 miliarde de euro, inclusiv pentru lemn, ciment, fructe de mare și băuturi alcoolice.

În privința transporturilor, Comisia mai propune și interzicerea operatorilor de transport rutier din Rusia și Belarus.

În plus, Executivul de la Bruxelles vrea să excludă companiile rusești din procedurile de achiziții publice din UE și din schemele de sprijin financiar, precum și să excludă orice tip de sprijin financiar, fie el european sau național, pentru organismele publice ruse.

”Banii din impozitele europene nu ar trebui să meargă în Rusia sub nicio formă”, a spus von der Leyen.

Toate măsurile necesită aprobarea tuturor celor 27 de state membre, în unanimitate.

Von der Leyen a adăugat că echipa ei lucrează la ”sancțiuni suplimentare, inclusiv pentru importurile de petrol”.

În timpul anunțului, nu s-a făcut nicio mențiune despre gaz, un export rusesc profitabil de care multe țări UE depind foarte mult pentru a-și asigura necesarul de energie.

”Cu toții am văzut imaginile înfiorătoare din Bucha și din alte zone din care trupele ruse au plecat recent. I-am transmis ieri președintelui Zelenski condoleanțe și l-am asigurat de sprijinul deplin al Comisiei Europene în aceste vremuri groaznice. Aceste atrocități nu pot și nu vor rămâne fără răspuns. Făptuitorii acestor crime odioase nu trebuie să rămână nepedepsiți. UE a înființat o echipă comună de anchetă cu Ucraina. Sarcina sa este de a colecta probe și de a investiga crimele de război și crimele împotriva umanității din Ucraina”, a adăugat Ursula von der Leyen.

scroll to top