Închide

Noi semne de recesiune. “Cea mai proastă jumătate de an din 1970” pentru bursa americană

Avatar
America Recesiune Criza

Foto: tehrantimes.com

Timp de citire: 2 minute

Bursa de la New York a scăzut joi după deschiderea ședinței de tranzacționare, în urma publicării cifrelor privind inflația americană, care a rămas la cote ridicate în luna mai. Indicele Dow Jones a pierdut 1,71% în debutul tranzacțiilor din ultima ședință semestrială. Nasdaq a cedat 2,85%, iar S&P 500 a scăzut cu 1,95% în jurul orei 14:15 GMT.

Semestrul se dovedește a fi una dintre cele mai proaste prime jumătăți de an pentru piața bursieră din New York din 1970 încoace. Miercuri, Wall Street încheiase fără nicio direcție, temându-se în continuare de o recesiune.

Indicele Dow Jones a crescut cu 0,27%, la 31.029,31 puncte. Indicele Nasdaq, al sectorului tehnologic, a cedat 0,03%, la 11.177,89 puncte, iar S&P 500 0,07%, la 3.818,83 puncte.

“Abia aștept să se încheie această primă jumătate de an, cea mai proastă din 1970 încoace. Din nefericire, ultima sa zi începe în același mod ca și prima parte a anului: într-o notă descendentă”, a rezumat Patrick O’Hare de la Briefing.com.

Investitorii au reacționat la cifrele slabe privind inflația și consumul. Inflația prețurilor din SUA s-a menținut la un nivel ridicat în luna mai, de 6,3% în ritm anual, iar cheltuielile gospodăriilor au încetinit, potrivit indicelui PCE, unul dintre principalii indicatori ai inflației preferat de banca centrală americană (Fed).

Pe parcursul lunii, inflația a urcat cu 0,6%, față de +0,2% în aprilie, a anunțat Departamentul Comerțului, valori situate ușor sub previziunile analiștilor de +0,7%. Partea pozitivă este că inflația de bază, care exclude prețurile la alimente și energie, a scăzut la 4,7% în ritm anual, de la 4,9% în aprilie.

Temerile analiștilor: scăderea consumului

Un alt indicator al îngrijorării consumatorilor cu privire la creșterea prețurilor este faptul că cheltuielile gospodăriilor au crescut cu doar 0,2%, față de o creștere de 0,6% în aprilie.

Dar în termeni reali, luând în calcul inflația, consumul, care este motorul economiei americane, a scăzut cu 0,4% în mai, ceea ce nu este de bun augur pentru creșterea din trimestrul al doilea, au declarat analiștii de la Capital Economics. Achizițiile de bunuri, în special de mașini, au încetinit semnificativ.

În general, această inflație susținută conduce la temeri că Fed va strânge prea mult șurubul monetar și va arunca economia americană în recesiune. Randamentul obligațiunilor pe 10 ani a scăzut cu aproape 3%, reflectând cumpărarea de valori refugiu.

Care sunt sectoarele afectate? Dar care nu sunt?

Toate sectoarele din S&P au scăzut, cu excepția sectorului foarte defensiv al utilităților (+0,31%). Cheltuielile neesențiale, sectorul care a scăzut cel mai mult de la începutul anului, consumatorii strângând cureaua în fața creșterii prețurilor, a pierdut aproape 2,50%, urmat de bănci (-2,35%) și de tehnologia informației și comunicațiilor (-2,12%).

Lanțul de farmacii Walgreens a fost sub presiune (-4,33%), în ciuda unor rezultate trimestriale mai bune decât se așteptau, care arătau o scădere a vânzărilor. Retailerul de mobilă de lux RH a scăzut cu aproape 12% după ce a avertizat că rezultatele sale vor fi afectate de un mediu economic “deteriorat”.

Aceasta a tras pe roșu retailerul online de mobilă Wayfair (-8,35%), în timp ce majoritatea retailerilor au scăzut și ei, de la Walmart (-1,05%) la Target (-3,11%).

Pierderea apetitului pentru risc a afectat bitcoin, care a căzut mult sub pragul de 20.000 de dolari, ajungând la 18.878 de dolari.Moneda virtuală a fost afectată și de refuzul SEC de a lista un fond indexat pe bitcoin prezentat de administratorul de active Grayscale.

scroll to top